Siker

Mata Hari után ő a világ legismertebb kémnője

Nancy Wake bátorságban, kémkedésben messze felülmúlta férfi kollégáit a második világháború alatt.

Nancy Wake 1912-ben született Új-Zélandon, majd átlagos gyerekkort töltött testvérei körében Ausztráliában, és nem biztos, hogy szerepelt a tervei között a főállású kémkedés. Bátornak már akkor is bátor volt, mert 16 évesen elköltözött családjától, és szerencsét próbált Amerikában. Az élet végül Londodon át Párizsig repítette, ahol leendő férje várt rá.

Nancy, az újságíró 

Mielőtt megházasodott volna, Nancy újságíróként dolgozott, mindezt a harmincas években. Volt felderíteni való téma bőven, ő pedig nem riadt vissza semmitől. Végignézte, mégpedig meglehetősen közelről, ahogy Hitler kezébe egyre több hatalom kerül, látta, miket művelnek a náci fiatalok ártatlanokkal. Eljött a pont, amikor Nancy kilépett a tétlenségből, és harcot hirdetett Hitler ellen. Ugyan mit tehetne egy nő ez ügyben? Nagyon is sokat. Még akkor is, ha hozzámegy egy gazdag francia gyároshoz, Henri Edmond Fioccához: a kémkedéstől Nancyt a házasság örömei sem tartották vissza.

https://www.instagram.com/p/BSOKq6rANwR/

Nancy, az ellenálló 

Mivel a háború kitörésekor Franciaországban élt, Nancy a francia ellenállás tagja lett, és vitte a híreket hazája és Anglia között. Egy idő után gyanús lett, így a németek figyelték minden lépését, lehallgatták, követték, mindenáron megpróbálták elkapni, de hiába. Nancy ekkor kapta a fehér egér becenevet: akármilyen csapdából ki tudott kerülni, még ha ehhez olykor külföldre is kellett menekülnie. 1943-ra ő lett az egyik legveszélyesebb kém, már ötmillió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére a Gestapo, de hiába.

https://www.instagram.com/p/BTe8gxqj4j-/

Nancy, a profi

Az asszony nemcsak bátor volt, de hidegvérű is. Angliában tagja lett a Special Operations Executive-nak, azaz a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének, ahol még profibb kémet képeztek belőle. Tudott fegyverekkel bánni, ejtőernyővel ugrani, ha kellett, 500 kilométert biciklizni, puszta kézzel ölni, és ezt bizony gyakorolta is a nácikon. Még a férfiak is elámultak Nancy erején, ügyességén, vakmerőségén. A források szerint Nancy egymaga rengeteg náci katonával végzett, és időskorában úgy nyilatkozott, hogy csak egy dolgot bán: hogy nem ölt meg többet közülük.

https://www.instagram.com/p/965o2HuyXg/

Nancy, az özvegy

Végül ott tudták bántani, ahol védtelen volt: 1943-ban ő ugyan elmenekült az újabb kutyaszorítóból, de férje hátramaradt, a németek pedig elkapták. Halálra kínozták, ám a férfi nem adta ki feleségét. Nancy csak a háború befejeződése után értesült róla, hogy szeretett férje élete milyen véget ért, és teljesen összetört.

https://www.instagram.com/p/BSjyrPMAIjc/

Nancy, a nyugdíjas kém

Hiába ért véget a háború, az özvegy Nancy tovább dolgozott, immár a brit hírszerzésnek. Az ötvenes évek vége felé újra férjhez ment, Ausztráliába költözött, újra megözvegyült, Londonba tette át székhelyét, és ott érte a halál is, békés öregkor után, 99 éves korában. Pihenőidejében Fehér egér címmel megírta önéletrajzát, életéből filmet forgattak, és persze átvett egy csomó kitüntetést. Neve mégsem lett olyan ismert, mint Mata Harié, pedig bőven megérdemelné.