Otthon

5 csodás, titkos európai sziget, ahová megéri ellátogatni

Korfu, Málta, Ibiza, Rab? Ugyan már! Vannak ennél Európában sokkal izgalmasabb, érdekesebb szigetek szinte karnyújtásnyira, melyeket azonban szinte nem ismer senki, hiszen oda nem jár májustól októberig naponta két charterjárat.

Formentera 

Formentera Ibiza kistestvére, a Baleár-szigetek egyik kevésbé ismert tagja, a mediterrán térség egyik utolsó paradicsoma. A teljes népessége mindössze 12 ezer fő. Repülőjegyeket ide ne is keressünk, hiszen reptere nincs, kizárólag Ibizáról hajóval lehet megérkezni, cserébe az út nem hosszú, mindössze 6 kilométer. Egy kiadós gyalogtúrával akár körbe is járhatjuk a szigetet, hiszen mindössze 19 km hosszú területről van szó. Aki nem szereti a tipikus turistás helyeket, de azért nem veti meg a kényelmet sem, annak Formentera kitűnő választás, hiszen nem olyan népszerű, mint nagytestvérei, Ibiza, Mallorca és Menorca, éppen ezért hat szinte még érintetlennek és romlatlannak.

https://www.instagram.com/p/BIsCGScj5u7/

https://www.instagram.com/p/BUutmGyAWhN/

Colonsay, Skócia

Aki nem feltétlenül a tengerpartra kifekvős, napozós nyaralásokat kedveli, az feltétlenül gondolkozzon északban is, ne csak délben. Colonsay a Belső-Hebridák egyik szigete, kevésbé ismert és népszerű, mint Jura vagy Mull, s lakosainak száma nem éri el még a 150 főt sem. Itt aztán tényleg mindenki ismer mindenkit. Ez azonban nem tartja vissza őket attól, hogy csodás kis turistaparadicsomot hozzanak létre, nem kell aggódni, lesz hol álomra hajtani a fejünket. Leginkább gazdag vadvilágáról, növényeiről és tengerpartjáról híres, repteret itt se keressünk, kizárólag komppal lehet megközelíteni a szigetet.

https://www.instagram.com/p/BKfZ9zVgNFt/

https://www.instagram.com/p/BLZTD4vFDDe/

Juist, Németország 

Szintén az északi típusoknak ajánljuk ezt a csodás német szigetet, Juistot, mely mindössze 17 kilométer hosszan terül el az Északi-tengerben, s mindehhez nagyjából 500 méter széles átlagosan, ám rengeteg látnivalót kínál bárkinek, aki ide ellátogat, s ők nincsenek kevesen, hiszen évente csaknem 100 ezer turista fordul itt meg. Leginkább gazdag vadvilágáról, növényeiről és különlegesen hangulatos tengerpartjáról ismert, s épp emiatt teljes egészében természetvédelmi terület. Viszonylag fiatal szigetről van szó, feltehetően a tenger hullámverésének következtében jött létre, s még csak az 1400-as évek óta lakott. Hajóval megközelíthető Norddeich városából, az út nagyjából két és fél órát vesz igénybe.

https://www.instagram.com/p/BUoAkS3FeJZ/

https://www.instagram.com/p/BUyjfXqgfTK/

Saaremaa, Észtország

Saaremaa Észtország legnagyobb szigete, mely a Balti-tengeren fekszik, s cipeli a hátán a mintegy 40 ezer lakosát. A régészek szerint már legalább 5 ezer éve lakott területről van szó, később a keleti vikingek (kalózok) szálláshelye volt. Volt dán, svéd, német, sőt finn és orosz fennhatóság alatt is, a független Észtország 1991-ben kapta meg. Persze van itt minden, mi szem-szájnak-turistának ingere: strand, zord természet, fenyvesekkel vadregényes táj, világítótornyok, apró házacskák, s sok kis üzlet és kocsma, ahol elkölthetjük felesleges pénzünket.

https://www.instagram.com/p/BU96rqxjyPZ/

https://www.instagram.com/p/BU7OfzGg6-X/

Hydra, Görögország

Hydra szintén aprócska sziget, mindössze 64 négyzetkilométer. Itt tényleg csak és kizárólag fehér falú, lapos tetős házakat találunk. Nevét onnan kapta, hogy rengeteg édesvizű forrás volt itt, ám sajnos ezeknek a nagy része mára elapadt. Állítólag Hydrán nem lehet autóval, motorral, sőt biciklivel sem közlekedni, csakis szamárháton. Hogy egy igaz-e, csak úgy deríthetjük ki, ha ellátogatunk oda egyszer.

https://www.instagram.com/p/BU_n5rOBZNq/

https://www.instagram.com/p/BU_SFW4ALls/