Csillagok

Napsütéses vasárnapunk lesz

A napközben képződött gomolyfelhők este, éjszaka fokozatosan feloszlanak. Csapadék az ország döntő részén nem lesz, azonban a keleti határ mentén egy-egy jelentéktelen zápor még kialakulhat az esti órákig.

A derült, gyengén felhős éjszakát követően vasárnap napközben szinte országszerte felhőtlen lesz az ég, legfeljebb a délkeleti megyékben lehet némi gomolyfelhő. Az északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon, valamint az Alföld keleti felében szombaton erős lökések kísérik, majd éjjelre mérséklődik a légmozgás. Vasárnap legfeljebb csak élénk széllökés fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. Az északkeleti vidékeken lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 23 és 27 fok között várható.

Fotó:Freepik/photoangel

Fotó:Freepik/photoangel

Időjárási helyzet Európában

Európa jelentős részének időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. A leszálló légmozgás hatására a kontinens középső területei felett jórészt derült vagy gyengén felhős az ég, száraz az idő. A középpontjában a hőmérséklet megfelel a sokévi átlagnak. Az anticiklon nyugati peremén azonban frontok húzódnak, és okoznak záporos, zivataros időjárást. A hőmérséklet a kontinens nyugati, északnyugati felén a délies áramlásnak köszönhetően több fokkal az ilyenkor megszokott felett alakul. Franciaország nyugati felén több helyen mértek 30 fok feletti csúcshőmérsékletet. A Kárpát-medence időjárását vasárnap estig egyre inkább az említett anticiklon határozza meg. Napos, száraz idő várható.