Csillagok

Sok napsütés várható az utolsó májusi hétvégén

A nappali maximumok 20-25 Celsius-fok körül alakulnak, de többször lesz erős a szél, s néhol hajnalra akár 6 fokig is hűlhet a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken a napos idő mellett legfeljebb néhol, elsősorban keleten fordulhat elő futó zápor. A Dunántúlon és északkeleten a szél is erős lesz. A leghidegebb órákban általában 9–15 fok lehet, az északi határvidéken lehet ennél 1-2 fokkal hűvösebb. Napközben 20–24 fokig melegszik a levegő. Szombaton sok napsütésre lehet számítani, csak néhol alakulhat ki zápor. A középső országrész kivételével többfelé megerősödhet a szél. A minimum-hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. A nappali maximumok 21 és 26 fok között alakulnak. Vasárnap derült, napos, száraz idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb hőmérséklet 22 és 26 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Fotó:Pexels/CC0 License

Fotó:Pexels/CC0 License

Időjárási helyzet Európában

Nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el Európa nyugati részén, melynek hatására ott túlnyomóan napos, eseménytelen az időjárás. A legtöbb helyen 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de a Földközi-tenger nyugati medencéjében 24–29, az Ibériai-félsziget nagy részén pedig 30–35 fok a jellemző csúcsérték. Skandináviától a Balkán-félszigetig ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást, szórványosan esik az eső, záporeső, főként a Kárpát-medence környékén és attól délre zivatarok is kialakulnak helyenként jégesővel, felhőszakadással. Az anticiklon peremén hűvösebb levegő áramlik a kontinens középső területei fölé, a délutáni órákban általában 16–24 fokot mérnek. Ehhez képest Kelet-Európába délies áramlással melegebb levegő érkezik, Ukrajnában, illetve Oroszország délnyugati részén 21–26 fokig melegszik fel a levegő. A kontinens északi, északkeleti részén 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet, hajnalban pedig több helyen fagypont körül alakul a minimum. A Kárpát-medencébe péntek estig északi széllel továbbra is hűvösebb, egyre szárazabb levegő áramlik.