Otthon

Jó hír a jelzáloggal és a diákhitel-tartozással rendelkező családoknak

A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, ennek „középpontjába a kétgyermekes családokat állítják” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon, ahol ismertette a kormány előző napi ülésén elfogadott, a gyermekvállalást ösztönző akciótervet.

A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, ezt az állam át fogja tőlük vállalni. A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik. Azt is bejelentette, hogy a diplomásgyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is.

Budapest, 2017. május 25. A Csillagszemű Táncegyüttes a Családok Budapesti Világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bölcsődefejlesztésekre is számíthatunk: mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket. A külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

A kormányfő szerint népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő. Kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon „elfogyott” csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk.