Otthon

Válasszunk különleges sportágat a gyermekünknek!

Amikor elérkezik az idő, hogy gyermekünknek vele együtt közösen sportágat válasszunk, akkor általában a foci, vízilabda, úszás, futás, gimnasztika, balett, lovaglás, tenisz juthat az eszünkbe, míg vannak olyan kevésbé ismert ám izgalmas sportok, amik szintén nem elvetendők. Nézzük, melyek ezek!

Akrobatikus kosárlabda

Az akrobatikus kosárlabdázás célja önmagunk és közönségünk szórakoztatása. A minitrampolinról végrehajtott zsákolások rendkívül látványosak és szórakoztatóak. A mozgásanyag nagyon összetett. Tartalmazza a kosárlabdás freestyle- és zsonglőrtrükköket, a zsákolásokat, a levegőben történő passzokat, a talaj- és levegőakrobatikát, illetve ezek egy speciális kombinációját, melyet zenével és koreográfiákkal ötvözve jön létre egy komplex, összetett mozgásrendszer. Magyarországon az akrobatikus kosárlabda csapatvezetője Takács Áron.

www.youtube.com/watch?v=lNEmLskBAPI

Fotó:Freepik/solominphoto

Fotó:Freepik/solominphoto

Cheerleading

A cheerleading szabad fordításban „hajrázást, vezetés”-t jelent. Régebben ez egy olyan csapatot jelentett, akik összhangban dolgozva, buzdító szövegekkel és tánccal lelkesítették kedvenc sportcsapatukat, és szórakoztatták a népes szurkolótábort. Manapság a cheerleading már ennek a versenysportját is jelenti, teljesen függetlenül bármilyen sportcsapattól. A világ egyik leglátványosabb versenysportjának a célja különböző rendezvényeken látványshow bemutatása és az emberek pazar szórakoztatása világszerte, egy szuperprodukció bemutatásán keresztül. Ez a különleges sport magában foglalja a tánc, az akrobatika, valamint az emelések és dobások olyan zenés produkcióját, amit örömmel néznek az emberek. A cheerleading gyakorlatilag már óvodáskorban elkezdhető, és a tudásszintnek megfelelően 6 versenycsoportra van lebontva. A csapatok állhatnak vegyesen fiú és lány, illetve tisztán lánytagokból.

www.youtube.com/watch?v=LqXJPH2TPp0

Baranta

A baranta hagyományos magyar harcművészet, a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzték ki célul. Létezik gyalogos és lovas szakága. A különböző eljárások alapját a fegyveres táncok, botolók és népi harci játékok képezik, amelyeket különböző időszakokból gyűjtöttek össze. Aki ezt a sportágat űzi az él, gondolkodik, harcol, táncol és énekel. Egy barantázó sosem valami ellen, hanem valamiért harcol. Legfontosabb fegyverei: a karikás ostor, a fokos, a bot, a kés, a szablya, a kard, az íj.

www.youtube.com/watch?v=uu4SQ1oK4z0