Egészség

Ezek a jelei, ha a szervezetünk nem bírja a koffeint

A legtöbben el sem tudjuk képzelni a reggelünket egy napindító, illatos kávé nélkül. Viszont előfordulhat, hogy a csésze fekete elfogyasztása után úgy érezzük, valami nincs rendben, mintha a szervezetünknek nem esett volna olyan jól az a kávé.

Ha ilyen szokatlan reakciót észlelünk magunkon, akkor pedig akármilyen rosszul is esik elfogadni, mégis szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a szervezetünk valamiért nem tolerálja a koffeint. Ezzel a helyzettel pedig foglalkoznunk kell: még az is elképzelhető, hogy le kell mondanunk a kedvenc reggeli italunkról.

Mielőtt kidobnánk a kávéfőzőnket, figyeljük meg magunkat, gondoljuk végig, hogy milyen szokatlan problémát észlelünk, mióta, és milyen rendszeresen. Ha nem múlik, ha visszatér a szokatlan tünet, csökkentsük, vagy szöntessük meg a kávé-, illetve a koffeinfogyasztást, valamint keressünk fel egy szakembert, mielőtt nagyobb bajunk lenne.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/ CC0 License

Ha nem bírjuk a koffeint

Nem tudunk aludni: az egyik oka a kávéfogyasztásnak, hogy ne aludjunk el, ez világos, de ha a kávé befolyásolja az alvásunkat, ha nem tudunk este elaludni, illetve rosszul alszunk, forgolódunk, fáradtan ébrdünk, az könnyen lehet a koffein nem kívánt hatása.

Kiszáradás: vagyis ha nem tudjuk pótolni a koffein által a szervezetünkből elvont folyadékot, akkor inkább kerüljük a kávét. A szervezetünk dehidratáltság érzése mellett a vizelet elszineződése is jelezheti a folyadékhiányt.

Feszültség, idegesség: ha a kávé, vagy más koffeintartalmú ital után azt érezzük, hogy feszültek és idegesek leszünk, ez is jelentheti azt, hogy a szervezetünk nem tudja megfelelő módon kezelni a koffeint.

Csontritkulás: ahogyan a csontjaink erőssége, illetve annak gyengülése is utalhat arra, hogy túlzásba vittük a koffeinfogyasztást, érdemes csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni a napi adagunkat.

Magas pulzus: egyértelmű jele, hogy a koffein nem úgy hat, ahogy szeretnénk. A heves szívdobogás, a túl gyors pulzus komolyabb problémához is vezethet, vagyis ha kávé után rendszeresen ezt tapasztaljuk, érdemes csökkenteni a fogyasztását.

Fokozott vizelési inger: merthogy a dehidratáltsgág mellett, ez is jellemző tünet, hirtelen sokszor ki kell mennünk a mosdóba. Ez leginkább általános tünet, de ha túl sűrűn járunk és olykor szinte feleslegesen, csak az inger miatt, nos, az már utalhat arra, hogy a szervezetünk nem tudja megfelelően kezelni a bevitt koffeint.

Túlzott bélműködés: a kávétól általában mindenkinek beindul a bélműködése, de ha ez túlzott, vagy a széklet állaga megváltozik, eltér a megszokottól, az már jelentheti azt, hogy a változás  koffein hibája.