Konyha

Érik a ropogós cseresznye

Végre itt az eper után a második hírnöke a nyárnak: érik a cseresznye. Narancssárgától a bordó színűig kicsit és nagyot megtalálunk a piacon, ráadásul büntetlenül ehetjük, hiszen még egészséges is.

A legjobb persze az, ha a kertünkben ott áll legalább egy cseresznyefa, és csak fel kell másznunk az isteni eledelért. Ennek hiányában vagy a piacon szemezgetünk a cseresznyék között, vagy részt veszünk szedd magad-akciókon, ahol átélhetjük a fára mászás élményét (és teletömhetjük magunkat friss gyümölccsel). Így magunk válogathatjuk ki a fényes héjú, ép, foltmentes, érett szemeket – egyetlen rossz cseresznye a zacskóban elronthatja az egész élményt. Akárhogy is jutottunk hozzá, a cseresznye frissen az igazi, hűtőben csupán néhány napon át tárolhatjuk – ha rajta van a szára, és nem nyomódnak össze a szemek, egy kicsit tovább.

Fotó: iStock.com/ gojak

Fotó: iStock.com/gojak

Hogyan használjuk fel?

A legjobb frissen felfalni, vagy gyümölcssalátát, gyümölcsös édességet – például cseresznyés túrótortát – készíteni belőle. Gyümölcsprés segítségével a kimagozott cseresznye levét is ihatjuk, de turmixokhoz is felhasználhatjuk. A friss gyümölcs a fagyasztást is jól bírja, csak előbb magozzuk ki. Főzhetünk belőle lekvárt, kompótot, levest, mártást, aszalhatjuk, kandírozhatjuk, pálinkának is megérlelhetjük, de a nagyi cseresznyebefőttjét sem olyan nehéz elkészíteni belőle.

A legegyszerűbb cseresznyebefőtt

Kezdjük a befőttesüvegekkel: mossuk tisztára őket, töröljük szárazra, majd mehetnek a mikróba vagy a sütőbe, hogy csírátlanok legyenek. A cseresznyét lemossuk, sőt, áztatni is lehet negyed órát, hogy az esetlegesen megbújó kukacok előjöjjenek. A lecsepegtetett cseresznyét halmozzuk az üvegekbe, majd szórjunk minden üveg tetejére négy evőkanál cukrot (vagy cukorpótlót), és öntsük fel vízzel. Jöhet a fólia, rá a befőttesüveg teteje, majd az összes üveget tegyük egy mély tepsibe. Töltsünk bele vizet, és alacsony hőfokon háromnegyed órán át főzzük fel a befőtteket, majd hagyjuk ott kihűlni őket.

Fotó: iStock.com/PirahaPhotos

Fotó: iStock.com/PirahaPhotos

Víz és vitamin egyben

Tíz dekányi cseresznyében 70 kalória van, s ez azért lehet így, mert a gyümölcs nyolcvan százaléka tulajdonképpen víz – ezért is oltja olyan jól a szomjat. Magas víztartalmánál fogva jó hatással lehet a veseműködésre, tisztítja a vért is, és bizonyítottan segít megelőzni az ízületi betegségeket, sőt, a köszvényt is. Emésztési problémákkal küzdőknek, hasfájósoknak nem ajánlott, mert puffasztó hatású lehet, főleg akkor, ha vizet iszunk rá, ezzel felhígítva a gyomorsavunkat. Az egészséges életmódhoz abszolút passzol, sok benne a növényi rost, zsírtartalma alacsony, vitamintartalma magas – különösen A-, C- és B-vitaminokat tartalmaz amellett, hogy vassal és más nyomelemekkel , ásványi anyagokkal is ellátja a szervezetünket. A  héjában található anyagok miatt erősíti az érfalakat, és gátolja a gyulladások kialakulását. Még a szárát is fel lehet használni: a belőle főzött tea vízhajtó hatású. A cseresznye leve még a bőrünk szépítéséhez is jól jöhet: halványítja a sötét foltokat, csökkenti a gyulladást, antioxidáns-tartalma segít fiatalon tartani a bőrt.