Otthon

Idén ezek a legjobb gyerektáborok az országban

Hacsak nincs akkora szerencsénk, hogy két hónap szabadságot kapunk mi is a gyerekkel, akkor bizony vakarjuk a fejünket, ha a nyárra gondolunk. Mozgósítjuk a nagyszülőket, nagytestvéreket, próbálunk otthonról dolgozni, de így is legalább egy táborba elküldjük a csemetét. Mutatjuk ezek közül a legjobbakat.

Lányoknak kötelező: lovastáborok

Melyik kislány ne rajongana a pónikért, műanyag lovakért: no meg persze az igaziakért még inkább. Olyan fiúk is akadnak szép számmal, akik imádnak indiánosat játszani, ehhez pedig elengedhetetlen egy jó hátas. Szerencsére már nemcsak a főváros környékén, hanem az egész országban találunk lovastáborokat, akár napközisben, akár ottalvósban gondolkodunk. A bátrabb gyerekek ellátogathatnak igazi farmokra, ahol szénapajtában játszhatnak, lovat csutakolhatnak, átélhetik a régi természetközeli élet minden szépségét, a kreatívabb gyerekek pedig néhány táborban bőr- és szőrbarát festékkel akár a lovakat is kidekorálhatják. A fiúk indiános, nyargalászós, célbalövős játékai sem maradnak ki, és ami a legjobb: minden gyerek megtanul jól bánni az érzékeny állatokkal, helyesen lovagolni, és belelát abba, micsoda munka ellátni a jószágokat. Ha a gyerkőc nagy állatmániás, keressünk olyan lovastábort, ahol minimum a farmon élő állatokkal is megismerkedhet. A Szelidi tavi lovastáborában erre is lehetőség van.

Mikor:

  • I. június 22–26.
  • II. július 10–15.
  • III. július 24–29.
  • IV. augusztus 21–25.

Hol: Szelid

Kiknek: 7–14 éves korig

További infó: ITT

Fotó: iStock.com/vgajic

Fotó: iStock.com/vgajic

Színjátszó tábor

A gyerek élete a színpad, szereti akár a hollywoodi világot, akár a drámákat? Rendez, ír, vagy játszik? Táborban a helye, ahol nemcsak rengeteg új élmény várja, de nagyon sokat tanulhat is. Már kisiskolásoktól kezdve élvezhető táborokat találhatunk, ahol önismeret, drámakör, irodalom, színháztörténet és legalább egy bemutatandó darab szórakoztatja a csemetéket. Belepillanthatnak a színház igazi világába a kulisszák mögött, közelebbi képet kapnak az álmaik megvalósíthatóságáról, megismerik a kortárs íróktól kezdve a nagy klasszikusokat is. Énekelni, beszélni, mozogni, öltözködni, táncolni, fellépni tanulnak, helyzetekkel játszhatnak, karakterek bőrébe bújhatnak, sztárokkal, mentorokkal ismerkedhetnek meg. A Bajor Gizi Színészmúzeum táborában mindenre lesz lehetőség.

Mikor:

  • július 3–7.
  • július 10–14.
  • augusztus 21–25.

Hol: Budapest

Kiknek: 6–12 éves korig

További infó: ITT

Nomád élet egy hétre

A legtöbb városi, kütyü- és internetfüggő gyereknek szüksége van arra, hogy legalább egy hétre megismerje a valódi világot, ahol nincs elektromos áram, folyó víz, és a gázt sem kötötték be. Minden csemetének élményt jelent, hogy megérzi: ő maga is képes gondoskodni saját ellátásáról, megállja a helyét nemcsak a virtuális világban, hanem a természetben is. Legyen szó nomád, indiántáborról vagy cserkészprogramról, biztos, hogy lesz benne erdő-mező, a gyerekek megtanulják megkülönböztetni a növényeket, felismerni az állatokat, tájékozódni, tüzet rakni, sátrat felverni, hangyákat elűzni, együttműködni, halat vagy épp szagot fogni. A természet minden biológia- és földrajzóránál hasznosabban tanítja meg az alapvető törvényszerűségeket, élővé teszi a tananyagot, és élménytelivé az életet. A legtöbb nomád táborban kézműveskedés, íjászat, erdőjárás, túrázás, állatmegfigyelés, éjszakai túra is benne van a programban, ehhez mérten kell nekünk, szülőknek is nagyon praktikusan csomagolnunk. A Kerekerdő Nomád tábor két korosztállyal indul idén.

Mikor:

  • Kistábor: július 19–28.
  • Nagytábor: július 31. – augusztus 9.

Hol: Bakony, Vadalmás-rét

Kiknek: 7–13 éveseknek és 13–17 éveseknek

További infó: ITT

Fotó: iStock.com/Elenathewise

Fotó: iStock.com/Elenathewise

Zsarutábor

Örök megfigyelőknek, sehogyan sem motiválható gyerekeknek, aki inkább olvasnak, mint hogy rohangáljanak, kitűnő választás. Még a serdülő kamaszok konok ellenállását is megtöri, hiszen izgalmas bűntényeket lehet megoldani, logikusan kell gondolkodni, és persze minden információt be  kell szerezni a nyomozáshoz. A kisebbek rendőröset játszhatnak, a nagyobbak újraélhetik Agatha Christie vagy Sir Arthur Conan Doyle krimijeit, esetleg dr. Csont bőrébe bújhatnak egy hétre. Ujjlenyomat-készítés, katasztrófavédelem, repülőtér, bírósági tárgyalás, igazoltatás: lesz minden, ami csak belefér a büntetőkönyvbe.

Mikor:

  • július 2–8.
  • július 9–15.

Hol: Püspökladány

Kiknek: 10–15 éveseknek

További infó: ITT

Úszó- és vízimentő tábor

Melyik gyerek ne akarnak egy hetet a Balaton, a Velencei-tó vagy a Tisza tó partján eltölteni? A mindennapos fürdés garantált, sőt, még az is lehet, hogy meg is unják: az úszótáborokban stabilan, ügyesen megtanulnak úszni természetes vízben is, így egész életükre szóló mozdulatokat, technikákat sajátíthatnak el. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb élmény nyáron a tóban úszni tanulni, mint iskolaidőben az uszodában. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának táborában a már úszni jól tudó csemetéknek megtanítják a strandolás és az úszás szabályait, a helyes viselkedést, és azt, hogyan segíthetnek bajba jutott társaikon. Sok játék, fröcskölés, napsütés, szörfözés, más sportok, és örömteli tanulás várja a srácokat.

Mikor:

  • 1. tábor: június 18–24.
  • 2. tábor: július 16–22.
  • 3. tábor: július 30. – augusztus 5.

Hol: Tihany Yacht Klub

Kiknek: 14 évnél fiatalabb, már úszni tudó gyerekek

További infó: ITT