Konyha

Egy angol nagyúr találta fel a szendvicset

Vajon hányszor jutott az eszünkbe, amikor egy szendvicset ettünk, hogy vajon ki találta fel? Mi a története? Ma már legalább ezerféle változata van a hideg és melegszendvicseknek, és egyik finomabb a másiknál. Kíváncsiságunk kiapadhatatlan, ezért izgalmas részletek következnek.

A szendvics „feltalálója” egy angol nagyúr, John Montague, a IV. Earl of Sandwich, vagyis a Sandwich nevű kis angol kikötőváros „grófja”. Ez a tiszteletreméltó férfiú a 18. század vége felé élt, és arról volt nevezetes, hogy nagyon szeretett kártyázni. John Montague kényelmetlennek találta, hogy a kártyaasztaltól felkeljen és átmenjen az ebédlőbe. Ezért kiadta a parancsot, hogy egy kenyérszeletre pakoljanak úgy mindenféle finomságot, hogy azt kártyázás közben is kényelmesen fogyaszthassa. Ez a szendvics Európa-szerte elterjedt és kedveltté vált.

Nézzük, azóta milyen szendvicsfajtákat ismerünk

  • melegszendvics
  • a francia croque monsieur, croque madame
  • klubszendvics
  • Reuben-szendvics
  • vega szendvics
  • kenyér nélküli szendvics
  • salátalevelek között szendvics
  • és végül biztosan mindenki ismeri a másodosztályú műbőr ülésű vonatok elmaradhatatlan kellékét, a fasírtos szendvicset
Fotó: Unsplash/Jimi Filipovski

Fotó: Unsplash/Jimi Filipovski

Rengeteg finomságot lehet már a piacokon kapni, ezért pakoljuk meg alaposan a jó minőségű kenyerünket vagy éppen salátánkat.

Hogy mikkel?

Endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, petrezselyemzöld, madársaláta, rukkola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, brokkoli, cukorsüvegsaláta, csicsóka, új feketeretek, új fokhagyma, gumós kömény, jégsaláta, kapor, karfiol, lilahagyma, mángold, új sárgarépa, snidling, spárga, újhagyma, vöröshagyma mind-mind jöhet. Szezonálisak, frissek, egészségesek és finomak. Ha még finom sonkát, sajtot is teszünk rá, akkor mennyei és hipp-hopp készen van. Még milyen jó, hogy annak idején ilyen lusta volt John Montague angol nagyúr!