Konyha

Kínai csirkés saláta spárgával és gyömbérrel

Só és bors – ha meguntuk, változtassunk, adjunk izgalmasabb ízeket az ételeinknek. A távol-keletiek pedig számunkra igencsak rendhagyó ízvilágot varázsolnak az asztalra. Ilyen különleges ez a kínai csirkés saláta is, és nemcsak a spárga vagy a gyömbér miatt. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók

  • 1 darab csirkemellfilé (bőr nélkül, négy részre vágva)
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1/2 csomag spárga (három részre vágva)
  • 1 db pirospaprika (mag nélkül)
  • 2 db kagyló (átlósan szeletelve)
  • 1 ek szezámmag (pörkölve)
Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/ CCO license

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/CCO license

Az öntethez

  • 1/2 bögre olívaolaj
  • 1/4 bögre almaecet
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 és 1/2 ek szezámolaj
  • 1/2 ek méz
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy szétnyomva)
  • 1/2 tk hámozott, reszelt friss gyömbér
  • 1/2 ek szezámmag (pörkölt)
  • 1/4 bögre mogyoróvaj
  • 2 tk só
  • 1/2 tk bors

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Helyezzük a csirkemellet egy serpenyőbe, és locsoljuk meg az olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd süssük 35–40 percig, vagy amíg a hús el nem készül. Tegyük félre, amíg ki nem hűl, majd kockázzuk fel a csirkemellet.

Főzzük a spárgát egy edényben forrásban lévő sós vízben 3–5 percig, illetve amíg ropogós nem lesz. Majd jeges vízbe mártva fejezzük be a főzését, és csepegtessük le róla a fölösleges vizet. Vágjuk a paprikákat csíkokra, akkorára, amekkorák a spárgadarabok is. Majd keverjük össze a csirkét, a spárgát és a paprikát egy nagyobb tálban.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy közepes tálban, majd az elkészült keveréket öntsük rá a zöldségekkel összemixelt csirkére. Adjuk hozzá a kagylókat, szórjuk meg a szezámmaggal, valamint ízesítsük. Hidegen, valamint szobahőmérsékleten is tálalhatjuk.