Konyha

„Én leginkább az egészségesebb sütésre, főzésre szeretném ránevelni az embereket” – interjú

Szaszkó Reyával, a Salátagyár diétás gasztroblog háziasszonyával beszélgettünk, aki él-hal a receptekért, folyamatosan kísérletezik a konyhában, és a legjobb, legfinomabb, legegészségesebb ételeit meg is osztja több ezer követőjével. A cikk alján meglepetésként Reya megosztja egyik legnépszerűbb receptjét, a zabpehelylisztes-túrós kakaós csigát, amely nemcsak finom, de bárki, aki nem ételallergiás, lelkifurdalás nélkül fogyaszthatja.

Miért kezdtél el gasztroblogot írni? Mi indított el azon az úton, hogy az egészséges ételekkel foglalkozz?

2013-ban indult a blogom, tehát most lesz 4 éves júniusban. Tipikus nő lévén én is küzdök a kilóimmal. Sokszor sikerült lefogynom, volt, hogy nem a legegészségesebb módszerekkel. Sok nőtársamhoz hasonlóan én is kipróbáltam a 90 napos diétától kezdve a francia diétán át a narancs-tejföl diétáig mindent, amivel egészségtelenül, de gyorsan lehet lefogyni 5–6 kilót (aztán persze ugyanolyan gyorsan vissza is lehet hízni). Ma már tudom, hogy ezek mind károsak az egészségre. Az egyik ilyen divatdiéta után szépen le is fogytam, de mivel ezt nem lehetett tovább csinálni két hétnél, muszáj voltam áttérni az egészségesebb lisztekre, a teljes kiőrlésű kenyerekre, ha nem akartam visszaszedni a leadott kilókat. Ekkor hagytam el a cukrot is, és szép lassan megismerkedtem a természetes édesítőszerekkel. Mióta internet-elérésem van, kb. 15 éve, azóta bújom az egészséges életmóddal kapcsolatos oldalakat, rengeteget olvastam arról, hogy melyik étel milyen hatással van a szervezetünk működésére, hogyan épül fel egy egészséges étrend és milyen ételeket kell enni, hogy tartósan, egészségesen lefogyjunk. Szóval mindig is nagyon érdekelt ez a téma, és egyre több ilyen ételt készítettem. Az ok, ami miatt a Salátagyár blog elindult, az volt, hogy akkoriban rengeteg salátát és párolt zöldséget ettem, viszont sehol sem találtam kreatív zöldséges recepteket. Mindenhol ugyanaz a salátarecept volt: vágd fel a paprikát, paradicsomot, uborkát, öntsd le olívaolajjal vagy joghurttal, és ennyi. Esetleg még egy kis fokhagymát tehetünk bele. Ha az ember lánya annyi  salátát eszik, mint én akkoriban, akkor ezt egy idő után megunja. Azt gondoltam, hogy én ennél változatosabb salátarecepteket szeretnék.

Fotó: Sebestyén Zoltán

Fotó: Sebestyén Zoltán

Te találod ki őket vagy átveszed valahonnan?

Is-is. Mindig is főzés- és receptmániás voltam, anyukám mellett és a középiskolai szakács gyakorlatokon kitanultam az alapokat, és autodidakta módon továbbképeztem magam az egészséges sütés-főzés irányába. Mindig is sok receptújságot olvastam, rengeteg külföldi receptes oldalt követek. Ami szembejön velem, azt szinte mindet elolvasom és már pörögnek a fejemben a fogaskerekek, hogy én ezt hogyan fogom a saját elveim alapján átalakítani és elkészíteni. Persze annyi receptet elkészíteni lehetetlen, amennyit én szeretnék, de ha valami nagyon megtetszik, azt megcsinálom, átalakítom, vagy inspirálódok belőle. Eleinte csak az volt a célom, hogy változatosabb salátarecepteket mutassak, később azt láttam, tapasztaltam olvasói visszajelzésekből, hogy van igény más jellegű egészséges ételekre, édességekre, péksüteményekre is, és ekkor bővült ki a paletta.

Fotó: Szaszkóné Andi/ Salátagyár

Fotó: Szaszkóné Andi/ Salátagyár

Cukor- és tartósítószermentes eperlekvár 

  • 1 kg eper
  • 10 dkg édesítő
  • 15 gramm pektin
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé

A pontos leírást megtaláljuk a blogon, de annyit elárulhatunk elöljáróban, hogy ne számítsunk sok munkára, pár apró trükkje van csupán, és abban biztosak lehetünk, hogy nem kell egész nap a tűzhely mellett állnunk.

 

Mit szól ehhez a családod, ők mennyire hajlandóak egészségesen étkezni? Kétfélét kellett főznöd az elején?

Még most is gyakran főzök kétfélét. A férjem még csak-csak megkóstolja a diétás ételeket (bár nem rajong érte), de a kislányom egyáltalán nem eszi nagy étvággyal a reformételeket. Van egy-két trükköm azért, amivel megpróbálom „lenyomni a torkukon”. A cukor- és tartósítószermentes eperlekváromat nagyon szeretik a zabpalacsintámban vagy szívesen megeszik a basmati rizst, ám egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset vagy zabnokedlit már nem annyira. Persze vannak praktikáim, a főzelékeket például mindig zabliszttel sűrítem, azt megeszi a család, észre sem veszik, emellett kókuszzsírt használok mindenhez, annak kellően semleges az íze és egészséges is.

Nagyon nehéz lehet neked így: könnyen elcsábulsz, ha van otthon fehér kenyér és csoki is?

A csoki a gyengém, arra sajnos igen. De a fehér kenyérre már nem csábulok el, sőt ha elmegyek a Deák téri aluljáróban egy pékség előtt, már az sem tud meghatni. Ám ha este a férjem hazajön, és hazahozza a  kakaós csigát, akkor azért az igényel némi önuralmat, hogy ne vessem rá  magamat. Vagy ha anyukám megsüti a messze földön híresen finom sajtos pogácsáját, akkor is keményen össze kell szednem magamat. Aztán persze van, hogy  elcsábulok, és nem tudok ellenállni, hiszen nem vagyok az a fajta ember, aki mindent megvon magától. Vannak olyan időszakaim, amikor jobban visszafogom magam, mert mondjuk feljött pár kiló, olyankor csökkentem a szénhidrátokat, és egyből látszik is az eredménye. Én is emberből vagyok és a blogon is ezt próbálom népszerűsíteni: mindig az arany középút a legjobb. Ha nincs ételallergiánk, vagy nincs más jellegű, szigorú diétát igénylő betegségünk, akkor nem szabad mindent megvonni magunktól. A lényeg, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, miközben persze oda kell figyelni, mit, mikor és mennyit eszünk. Nem csak a súly és a kinézet miatt, hanem főként az egészségünk érdekében.

Sok munkád  van benne akkor: utánajárni az alapanyagoknak, az egészségügyi hátterének…

Az alapanyagokkal rengeteget kísérleteztem, mára elmondhatom, hogy jól kiismertem őket. Igen, sokat olvastam utána, hogy melyik hozzávaló hogyan hat a testünk működésére, vagy  hogy miért jobb például egy teljes kiőrlésű lisztből vagy zablisztből készült étel, mintha ugyanaz fehér lisztből készülne. De én ezt nem munkának fogom fel, számomra olyan ez blog, mintha a második gyerekem lenne. Nekem ez a hobbim, a szórakozásom, folyamatosan recepteket gyűjtögetek, olvasgatok, kísérletezek, sütök, főzök és fotózok. Szinte az össze szabadidőm ezzel telik el.

Szoktak tanácsokat kérni tőled az olvasóid?

Igen, de én inkább csak általánosságban adok életmódtippeket, személyre szabott tanácsokat soha, senkinek! Sok levelet kapok, amiben étrendet vagy cukorbetegként táplálkozási tanácsokat kérnek, de mivel nem vagyok dietetikus, ilyen jellegű tanácsadást nem vállalok. Rengeteg speciális problémája lehet valakinek, amihez a tapasztalatom kevés.  Én sütni, főzni tudok, mondhatom minden nagyképűség nélkül, tudom, hogy melyik hozzávalót (lisztet, cukrot, tejet, zsiradékot stb.) mire és milyen mennyiségben kell kicserélni, vagy hogyan kell megsütni, hogy hasonlóan finom legyen a végeredmény. Tudom, hogy milyen ételeket  melyik napszakban, milyen mennyiségben, és mivel együtt érdemes fogyasztani, ha fogyni akarunk vagy egyszerűen csak egészségesebben szeretnénk étkezni. De én nem szeretnék sem étrendet összeállítani, sem betegeknek tanácsokat osztogatni, ahhoz szakképzettség kell, és ezt a felelősséget én jelenleg nem tudom vállalni.

Melyik volt eddig a legnépszerűbb recepted?

Egészen egy nappal ezelőttig a zabpehelylisztes-túrós kakaós csiga. A kakaóscsiga-receptemet imádják az olvasóim, szinte nap mint nap szembejön velem egy-egy róla készült fotó a diétás Facebook-csoportokban vagy az Instagramon. Az én szívemnek pedig azért különösen kedves ez a recept, mert sokszor készítettem el itthon, mire valóban tökéletes lett a tésztája és emiatt is szeretik annyira az olvasók. Tökéletes kakaóscsigaérzet, csökkentett szénhidráttartalommal, drága lisztkeverékek nélkül. Amolyan arany középutasan!

Zabpehelylisztes-túrós kakaós csiga

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  •  25 dkg zsírszegény tehéntúró
  • 22 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg búzasikér (nem helyettesíthető, ettől lesz tökéletes!)
  • 20 g negyedannyi édesítő (stevia-eritrit keverék)
  • 40 gramm olvasztott kókuszzsír (+a kenéshez)
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • cukrozatlan kakaópor és negyedannyi édesítő ízlés szerinti keveréke
  • 1 egész tojás a megkenéshez
  • + porcukorhelyettesítő, ha a tetejét is szeretnéd megszórni

Elkészítés:

  •  A víz kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, majd a vizet apránként hozzáadagolva sima felületű, rugalmas, nem ragacsos, egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  • Zabpehelyliszttel enyhén megszórt gyúrótáblán kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük olvasztott kókuszzsírral.
  • Kb. fél cm vastagon megszórjuk a kakaópor és a porcukorhelyettesítő keverékével, majd szorosan feltekerjük az egészet.
  • Kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  • A tojást enyhén felverjük, és ecset segítségével megkenjük a csigák tetejét és oldalát a felvert tojással.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Frissen és másnap is egyaránt finom!