Csillagok

Családon belüli titkok

Minden családnak vannak titkai, de azok jelentősége és fajtája változó. Mindezek ismertek lehetnek az egész család számára, de az is lehet, hogy néhány családtag vagy csak egy ember viseli a terhét.

A közös családi titok az összetartozás érzését is keltheti, de titokról lévén szó, akár meg is mérgezheti a család életét, hiszen feszültséget kelt. Hallgatás övez minden olyan fájdalmas dolgot, amely nem kerül a felszínre; ezek bűntudattal is párosulhatnak, illetve konfliktushoz vezethetnek. Az így kialakult stressz oldásának leggyakoribb módjai (drog, alkohol, hazugság, pszichoszomatikus betegségek, bezárkózás) is erősen befolyásolják a család életminőségét. Bármi lehet családi titok, aminek kitudódása egy családtag szerint problémát okoz, szégyenkezésre adna okot.

„Sok családban generációkon keresztül húzódnak családi titkok, kizárva egyes családtagokat és szövetségbe vonva másokat. Ez már önmagában is törést okozhat a családtagok között, ráadásul a kizárt fél is érzi a titok meglétét különböző jelekből.”


Ilyenek lehetnek a történelmi sebek, például a kommunista diktatúra áldozatai, 1956 vagy a koncentrációs táborok. A titkok mindig ott vannak a levegőben, lehetetlen őket nem érezni, és ha elszabadulnak az indulatok, akkor akár fatális következménye is lehet a hosszú éveken át elfojtott kérdéseknek, érzelmeknek.

Fotó: Freepik/katemangostar

Fotó: Freepik/katemangostar

 „A súlyos titkoknál még mindig jobb felvállalni, hogy az igazság törést okozhat a lelkekben, de ezek még mindig kisebb veszteséget okoznak, mintha a titok örökké mardosná az embert, a másik pedig tudatlanságban élné le az életét és netán véletlenül, sokkszerűen jönne rá az igazságra.”

Családi titok lehet a homoszexualitás, örökbefogadás, válás, mentális betegségek, bűncselekmény elkövetése, szenvedélybetegségek (alkohol, drog), fizikai vagy pszichikai terror, szexuális aberráció, abortusz, viselkedési deviancia, házasságon kívüli szexuális kapcsolat stb. Jó esetben az érintettek nyugodtan meg tudják beszélni a problémát, és el tudják fogadni a helyzetet. Természetesen mindehhez időre és kellő mennyiségű empátiára van szükség.