Otthon

Számítógépfüggő a gyerek? Így szoktassuk le róla!

Igen, feltehetően fájni fog, mindenkinek a családban. Konfliktushelyzetet szül, kapunk majd hideget, meleget egyaránt, de később, pár év múlva meg fogja köszönni nekünk a gyerkőc, hogy annak idején voltak szabályok, s nem lett végérvényesen monitorfüggő. De mégis hogy kezdjünk neki?

Idő 

Nincs mese, korlátozni kell a monitor előtt töltött időt. Ám ez nemcsak a számítógépet jelenti, de a tabletet és a telefont is. Segít, ha leülünk vele, és elmagyarázzuk neki, hogy mindez az ő érdekében történik. Talán úgy tűnik, nem érti meg, de higgyük el, ha szépen, értelmesen és logikusan érvelünk, célba ér az üzenet. Legyen ez az idő napi egy vagy másfél óra. Hétvégén persze kicsit több, feltéve, ha kész a lecke, és a háztartásba is besegített egy kicsit.

Nappali

Ha még nincs ott, akkor feltétlenül vigyük ki a gépet a nappaliba vagy a közös helyiségbe, elképzelhető, így, hogy szem előtt van, kevesebbet fog gépezni a gyermek, mint ha a szobájában lenne.

Freepik.com/teksomolika

Freepik.com/teksomolika

Jelszó

Ha már végképp kifogytunk az ötletekből, nincs más megoldás, mint jelszóval védeni a gépet, így csak akkor tudja használni, ha mi is jelen vagyunk, s kontrollálhatjuk.

Mi is ez?

Kérdezzünk rá, s nézzük meg, pontosan mivel is játszik, így legalább tudjuk majd, mennyire ártalmas számára. Néha előfordul, hogy így már nem is lesz annyira érdekes számára.