Egészség

Az önismeret a stressz tűrésében is sokat segít

Életünk során számos kisebb vagy nagyobb stresszhatás ér minket. Akár már gyerekkortól tanulhatunk különböző relaxációs technikákat, de mindemellett nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a saját önismeretünkkel, annak fejlesztésével.

Sokat számít az önismeret abban, hogy mennyire képesek kezelni a stresszt az emberek – mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán. A szakember elmondta, a szorongás, például a vizsgadrukk a diákok egy részének rontja a teljesítményét, így ők akár rosszabb eredményt érhetnek el, míg másoknál ugyanez pozitívan hat.

Különösen jó, hogyha most odafigyelünk erre, hiszen kezdődik az érettségi, és a vizsgaidőszak is a diákok nyakán van. A rövid ideig tartó, pozitív stressz jó hatással lehet ránk, azonban vannak, akik olyan magas szintre tornásszák fel az egészséges stressz-szintet, hogy azon kapják magukat, pánikba estek, netán teljesen leblokkoltak.

Fotó:Unsplash/MAROQUOTIDIEN PLUS

Fotó:Unsplash/MAROQUOTIDIEN PLUS

Vizsgák előtt kerüljük az éjszakázást, az energiaitalok fogyasztását, mert hirtelen úgy tűnhet, megszűnt a fáradtságérzetünk, azonban ez nagyon csalóka. A vizsgák előtt érdemes felkészülési naplót írni, mint ahogyan a sportolók vagy az edzőjük is megteszi egy-egy verseny előtt. Sose a „nagy” vizsgát kell nézni, hanem mindig az adott napi feladatokat, így egyrészt nem olyan ijesztőek, másrészt sokkal inkább teljesíthetőek. Feszültségoldó, nyugtató hatású lehet, ha tanulás közben másfél óránként legalább egyszer rövid pihenőt tartunk, átmozgatjuk az izmainkat vagy sétálunk egyet.

Az eredmények tekintetében azért fontos az önismeret, mert sokat segíthet, ha az ember tisztában van vele, mennyi tanulás után képes leadni az optimális teljesítményt, és miképpen tudja aktivizálni az emlékezetét. A tanulási folyamatot és az ehhez kapcsolódó technikákat ezért fontos lenne rögzíteni és személyessé tenni – fűzte hozzá a szakember.