Stílus

Alakoskodók: a legtöbb alakot váltó színészek

A színészek egy-egy szerepálmuk kedvéért képesek több tíz kilókat hízni vagy fogyni, akár hónapok alatt. Mindez nemcsak lelkileg megterhelő, testükön is nyomot hagynak az esztelen átváltozások.

Renée Zellweger

Mindannyiunk Bridget Jonesa, a csetlő-botló, kilóival állandó harcban álló örök álmodozó a valóságban egy meglehetősen sovány színésznőt takar, Renée-t. Akinek a film szereplőválogatásánál azt mondták, túl csontos ehhez a szerephez, és fel kéne szednie minimum tíz kilót. Így aztán Renée két alkalommal is drasztikus hízókúrába fogott, hogy átlagos nőt alakíthasson, majd mindkét esetben vissza kellett változnia hollywoodi szupersztárrá. A harmadik filmnél a rendező kérésére Bridget álomalakkal büszkélkedik, mintegy megmutatva, hogy ha eleget harcolunk a kilóink ellen, egyszer mi fogunk győzni.

Robert De Niro

A férfiak talán könnyebben híznak-fogynak szerepek kedvéért, hiszen nem kell annyit aggódniuk a bőrük vagy az aktuális súlyuk miatt, de ettől még ők is szenvednek eleget. Robert De Niro a Dühöngő bika forgatásán a bokszolós jelenetek egy részének felvétele után szünetet tartott, hogy 27 kilót hízhasson a szerep kedvéért. De Niro utólag elismerte, egészségügyi problémái lettek a hirtelen hízástól, és az egész folyamat eléggé megviselte.

Matt Damon

A mindig sármos színész, aki büszke izmaira, 18 kilót fogyott a Bátrak igazsága című filmért: hitelesen kellett alakítania a kábítószerfüggő katonát. Ám Damonnál szintén egészségügyi problémák léptek fel a fogyókúra miatt, és hosszú ideig gyógyszerekkel kezelték, mire újra egészséges nem lett. Később az Informátor kedvéért már híznia kellett, nem is keveset.

Michelle Williams

A Blue Valentine című romantikus dráma női főszereplőjeként érkezett a forgatásra, ahol a rendező további fogyásra akarta kérni az amúgy is vékony színésznőt, Michelle azonban másképp gondolta, és meggyőzte a rendezőt arról, hogy ha meghízik, sokkal hitelesebben alakíthatja szerepét. Michelle ráadásul kihívta filmbeli partnerét, Ryan Goslingot is egy hízóversenyre, amit végül Michelle nyert, ő  tudta a legtöbb kilót magára szedni.

Tom Hanks és Chris Hemsworth

Tom Hanks annak érdekében, hogy hitelesen játssza el a szigeten rekedt hajótöröttet, először hízott a szerep kedvéért, aztán drasztikus fogyókúrába kezdett, húsz kilót ledobva magáról. Cseppet sem élvezte a folyamatot, de jó színészként megtette, amit kellett. Ugyanez igaz Chris Hemsworthre is, aki Thor kedvéért izompacsirtát faragott magából, majd A tenger szívében című film miatt csonttá fogyott. Annyira kikészítette a folyamat testileg és lelkileg is, hogy saját bevallása szerint soha többé nem vállalná el újra a szerepet.

Anne Hathaway és Meryl Streep

A nyomorultak kedvéért a gyönyörű színésznő szigorú diétába kezdett, több mint tíz kilót fogyott, ráadásul az egyik jelenet kedvéért a kamerák előtt vált meg hosszú hajától is. Olyan hitelesen alakította a főszerepet, hogy Oscar-díjat kapott érte. Meryl Streep alakítására sem lehetett panasz a Julia és Julia című filmben, ahol rendezői utasításra kellett folymatosan ennie, így szedett fel majdnem tíz kilót.

Jared Leto és Christian Bale

A két legnagyobb átváltozóművész: Jared Leto a Chapter27 című film kedvéért 120 kilósra hízott, aztán a Mielőtt meghaltam főszerepéért szó szerint csonttá fogyott. Christian Bale nála is ijesztőbbé vált A gépészben álmatlansággal küzdő karakter megformálása érdekében: 54 kilósra fogyott.

Aki hoppon maradt: Ryan Gosling

A színészek általában a szerep megszerzése után kezdenek neki az átalakulásnak: híznak vagy fogynak a karakter kedvéért. Ryan Gosling azonban még azelőtt hízókúrába kezdett, hogy a Komfortos mennyország című film meghallgatására eljutott volna. Gosling úgy vélte, a több tíz kilós hízás meggyőzi a rendezőt arról, hogy ő aztán tényleg bármire képes a szerepért, ám Peter Jackson rendező végül Mark Wahlbergnek adta a szerepet.