Siker

Így szerettessük meg az olvasást a gyerekkel

Olvasni jó, olvasni sokan szeretünk, de hogy miként szoktunk rá erre a hobbira, azt nehéz lenne megmondani. Gyerekkorunkban történt, ki emlékszik már, hogy hogyan? Ha szeretnénk felkelteni a gyermekünk érdeklődését a könyvek iránt, ekképpen tegyük!

Olvassunk neki hangosan

Ezt szülőként talán hamar megunjuk és elfáradunk benne, de a gyerekek biztos, hogy élvezik! Egyrészt azért, mert könnyebben elképzelik a hallottakat, van idejük elgondolkozni azon, másrészt élvezik, hogy nem egyedül vannak, hanem együtt velünk, anyával, aki olvas valami izgalmasat. A gyerek mindkét dologra emlékezni fog később: a történetekre és az együtt töltött időre is.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Válasszunk sorozatot

Sokszor akkor kapnak rá a gyerekek az olvasásra, amikor egy olyan művel találkoznak, amelyiknek folytatása van és kíváncsiak, mi történik a következő és a következő részben. Keressünk olyan alkotásokat, amik gyerekeknek szóló folytatásos regények, és tegyünk egy próbát!

Találjuk meg a neki való műfajt

Próbáljuk meg kitalálni, hogy milyen történetek érdekelhetik a gyerekünket. A tinikről szólók, a detektívsztorik, a varázslók vagy a kalandregények? Ha ezt kitaláltuk, keressünk neki ilyen történeteket. Az is jó kiinduló, ha tudjuk, mi minden érdekli, és annak megfelelő témájú könyveket keresünk a számára.

Tartsuk fenn az érdeklődését

Ha elolvasott egy könyvet és szemmel láthatóan nagyon élvezte, szerezzünk be egy újabb művet ugyanattól a szerzőtől. Esetleg még kettőt, vagy minél többet, és keressünk hasonló írókat is.

E-könyvek világa

Mivel ma már minden valami táskába dobható okoskütyüről működik, mutassuk meg a gyermekünknek, hogyan működnek az e-könyvek. Mivel ez is egy darab a modern világból, lehet, hogy jobban tetszik majd neki, mint a hagyományos, papír alapú könyvolvasás.