Hozzávalók
- 1 1/2 bögre sózatlan, pörkölt napraforgómag
- 2 bögre magozott datolya
- 1/4 teáskanál tengeri só
- 3/4 bögre laktózmentes étcsokoládé feldarabolva
- tengeri só a tetejére (ízlés szerint)
Képünk illusztráció! Fotó: Unsplash/ Yoori Koo
Elkészítés
Tegyük a pörkölt napraforgómaogak, a kimagozott datolyákat és a tengeri sót egy konyhai robotgépbe. Keverjük össze azokat addig, amíg finom, krémes állagú nem lesz, ez néhány percet is igénybe vehet. Olyan legyen a végeredmény, amit később “tésztaként” felhasználhatunk.
A kapott masszát helyezzük egy négyzet alakú tepsibe. Ha olajos a teteje (a napraforgómag miatt lehet), óvatosan itassuk le azt papírtörlővel. Tegyük a tepsit a fagyasztóba legalább 20 percre.
Amíg a datolyás-napraforgómagos masszánk pihen, olvasszuk meg a csokidarabokat forró víz fölött.
Vegyük ki a fagyasztóból a masszát. Vegyünk elő egy kést és vajazzuk be, és a massza széleit meglazítva borítsuk egy vágódeszkára azt, majd szeleteljük fel az összeállt masszát egyenlő kockadarabokra.
Egy kiskanál segítségével óvatosan egyengessük el a tetejükön a megolvasztott étcsokoládét. Szórjunk a tetejére még egy kis tengeri sót. A vágódeszkával együtt tegyük hűtőbe legalább 20 percre, amíg a tetején a csoki meg nem szilárdul.
Végül élvezzük a különleges édesség páratlan ízvilágát! A megmaradt darabokat tegyük vissza a hűtőbe!