Konyha

Hétvégi desszertnek: étcsokis-sós karamell

Az ellentétek vonzzák egymást, nincs ez másképp az ízek világában sem. Az édes és a sós is kiválóan megvannak egymás mellett, illetve ugyanabban az édességben. Izgalmas ízvilág kerekedik belőle, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

  • 1 1/2 bögre sózatlan, pörkölt napraforgómag
  • 2 bögre magozott datolya
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 3/4 bögre laktózmentes étcsokoládé feldarabolva
  • tengeri só a tetejére (ízlés szerint)
Fotó: Unsplash/ Yoori Koo

Képünk illusztráció! Fotó: Unsplash/ Yoori Koo

Elkészítés

Tegyük a pörkölt napraforgómaogak, a kimagozott datolyákat és a tengeri sót egy konyhai robotgépbe. Keverjük össze azokat addig, amíg finom, krémes állagú nem lesz, ez néhány percet is igénybe vehet. Olyan legyen a végeredmény, amit később “tésztaként” felhasználhatunk.

A kapott masszát helyezzük egy négyzet alakú tepsibe. Ha olajos a teteje (a napraforgómag miatt lehet), óvatosan itassuk le azt papírtörlővel. Tegyük a tepsit a fagyasztóba legalább 20 percre.

Amíg a datolyás-napraforgómagos masszánk pihen, olvasszuk meg a csokidarabokat forró víz fölött.

Vegyük ki a fagyasztóból a masszát. Vegyünk elő egy kést és vajazzuk be, és a massza széleit meglazítva borítsuk egy vágódeszkára azt, majd szeleteljük fel az összeállt masszát egyenlő kockadarabokra.

Egy kiskanál segítségével óvatosan egyengessük el a tetejükön a megolvasztott étcsokoládét. Szórjunk a tetejére még egy kis tengeri sót. A vágódeszkával együtt tegyük hűtőbe legalább 20 percre, amíg a tetején a csoki meg nem szilárdul.

Végül élvezzük a különleges édesség páratlan ízvilágát! A megmaradt darabokat tegyük vissza a hűtőbe!