Konyha

Bor és sajt: a verhetetlen páros

A bor és a sajt együtt tökéletes, de vajon miképp párosítsuk őket?

A NÉBIH Szupermenta oldala összeszedte nekünk, mit kell tudni a borok és a sajtok kapcsolatáról: hogyan érdemes a sajtokat fogyasztani, hogy igazi ínyencnek érezhessük magunkat? Elsőként a borok és a sajtok kapcsolatát ismertetjük röviden, majd bemutatjuk a gyümölccsel való sajtfogyasztás rejtelmeit.

Közismert, hogy a sajt csak az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg, ez azonban lehet vörös- vagy fehérbor is, mindkét típushoz találunk ugyanis megfelelő sajtot. A bor-sajt párosításnak megvannak az alapvető szabályai, melyeket elsősorban a bor aromavilága, tannintartalma, savassága, alkoholtartalma, illetve a sajtok érlelésének foka határoz meg. Jó megoldás, ha a sajtokat és a borokat ugyanarról a vidékről választjuk, hiszen a mikroklíma és a termőföld, valamint a helyiek tapasztalata is segítette a tökéletes párosítást az idők során.

Fotó. Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó. Pixabay.com/CCO Public Domain

A márványsajt édes fehérborokhoz (például az aszú), vagy brut nature pezsgőhöz passzol, míg a camembert-hez savban gazdag, tanninban szegény vörösborokat, például portugiesert vagy kadarkát érdemes szürcsölnünk. Legismertebb sajtjainkhoz, mint a trappistához és az ementálihoz fehérborokat ajánlunk fogyasztani. Előbbihez a féltestes fehérborok, például olaszrizling, passzolnak, utóbbihoz pedig a hordós érlelést kapott testes fehérborok, mint a chardonnay és a furmint illenek.

Fotó. Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó. Pixabay.com/CCO Public Domain

Alma, szőlő, szilva, barack, füge mellé egyaránt kiválóak a sajtok. Az alma savanykás ízéhez remekül passzol egyes sajtok krémes, tejes, intenzív ízvilága, például a camembert-é. A kéksajtokhoz (mint a rokfort, auvergne-i kéksajt, fourme d’Ambert vagy montbrison, márványsajt) a szárított gyümölcsök és az őszi gyümölcsök, például a körte, szőlő, alma és a füge, de természetesen az ezekből készült lekvár is jó választás. A szilvát és körtét ezenkívül bátran fogyaszthatjuk friss mozzarellával is. A kecskesajtokat a nyári gyümölcsökhöz érdemes fogyasztani, például a sárga- és görögdinnye vagy nektarin mellé.