Konyha

Aszalt szilva fajtabírálatot tartottak a szakemberek

Mintegy 18 szilvafajta aszalt mintáit ismerhették meg szakértők és aszaltszilva-kedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) múlt heti aszalt szilva fajtabemutatóján, Budapesten.

A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal-beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat az aszalt szilva jelentőségéről, a különböző fajták aszalhatóságáról, beltartalmi értékeiről, valamint az aszalt szilva piaci lehetőségeiről, majd „laikus” aszaltszilva-kedvelőkkel együtt érzékszervi bírálaton értékelték a fajtákat.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A szilva friss gyümölcsként az évnek csak egy rövid időszakában áll rendelkezésre (2-3 hónap), de mivel egy igen jó és egészséges gyümölcsről van szó, ezért jelentős az igény tartósítására, megőrzésére. Az ivólé és befőtt készítése csak a mai kor emberének adatott meg, de az aszalás ennél sokkal régebbi módszer (mintegy 5000 éves írott múltra tekint vissza), hogy a téli gyümölcshiányos, vitaminhiányos időszakban is hozzájuthassunk a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.

A vizsgálat menete

Minden bírált szilvafajtát az aszaláshoz optimális időpontban szüreteltek, majd a Nébih Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán aszaltak és tároltak. A bírálat előtt 48 órával a mintákat 20 százalékos cukoroldatban rehidratálták a szakemberek, hogy a fogyasztáskor azok nedvességtartalma optimális legyen, vagyis a gyümölcs húsállománya könnyen rágható legyen. A bírált fajták teljes listája elérhető a Nébih honlapján.

A bírálat során a bírálók értékelték a gyümölcs színét, küllemét, állományát, ízét és a héj minőségét. A különböző fajták igen eltérőek voltak mind megjelenésüket, mind ízüket illetően. Összességében elmondható, hogy a sötét színű (majdnem fekete) aszalványok inkább tetszettek a bírálóknak, mint a világosabb színűek. A küllem értékelésénél a nagyobb méretű és fényes fekete színű mintákat kedvelték.