Otthon

Meglepő: az éjjeli baglyok kreatívabbak és intelligensebbek?

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos az alvás, némelyikünk mégsem tud este tízkor lefeküdni aludni, hanem éjszaka is fent van, dolgozik, tévézik, ki tudja mit csinál (hiszen mások alszanak). Azt mondják, hogy ők ilyenkor termékenyebbek és kreatívabbak. Van egy jó hírünk a számukra: meglepő előnyei vannak a későn ágyba kerülésnek.

Persze nem biztos, hogy akkor, ha másnap korán kell kelni, hiszen az elegendő alvás ebben az esetben is szükséges. Inkább arról az esetről, amikor valaki későn fekszik és későn is kel – vagyis nem kell teljesen bűnösnek érezniük magukat emiatt – lehet, hogy ők csinálják jól!

Fotó: Pexels /CCO License

Fotó: Pexels /CCO License

Intelligensebbek

Egy tanulmány ugyanis megállapította, hogy azok a gyerekek, akik későn feküdtek le és kásőn is keltek, intelligensebbek voltak társaiknál. De persze ez nem azt jelenti, hogy ha mostantól éjfél után kerülünk ágyba minden nap, akkor intelligensebbek leszünk. Összefügg az életkorral és azzal is, mi mindennel foglalkozunk az ébrenlét alatt.

Energikusabbak

Ugyancsak egy tanulmányra hivatkozva jelentették ki azt is, miszerint állítólag energikusabbak azok, akik későn fekszenek és későn kelnek.

Kreatívabbak

Az ok, amiért a későn fekvő emberek olyankor dolgoznak, amikor ások már alszanak: a kreativitás. Azt mondják, olyankor “könnyebben jön az ihlet”.

Fokozott figyelem

Állítólag a figyelmüket is jobban tudják összpontosítani, jobban tudnak a különböző problémákra koncentrálni, mint korán fekvő-korán kelő társaik.

Jobban szeretnek kockáztatni

Ha például a szerencsejátékról van szó, akkor ez nem biztos, hogy előny, de egy új ötlet, vagy egy új projekt megvalósításánál kifejezetten jól jöhet ez az előny.

Nyugodt reggeleik vannak

Mert nem sietnek felkelni, nem is biztos, hogy az ébresztő segít nekik ebben. Lehet, hogy csak úgy, akkor kelnek, amikor úgy érzik. Az biztos, hogy ebben nincs semmi stressz.