Te + Én

Elfelejtett szülinap: ér szakítani egy megkésett köszöntés miatt?

Azt mondjuk, nem számít, és mosolyogva vesszük a kabátunkat, hogy a párunkkal leszaladjunk a közeli cukrászdába egy sütire. Vagy nem mondjuk, megsértődünk és az egész napunk amolyan sírós lesz, mert a szerelmünk megfeledkezett a szülinapunkról. Vagy megelőzve a drámát, időben szól(j)unk neki?

„Még sosem felejtettem el egyetlen fontos dátumot sem. Emlékszem a rokonok és a barátok születésnapjára, névnapjára és a fontosabb évfordulókra is, mint például az első randi napjára, amit a barátnőmmel töltöttem” – árulta el András. A 35 éves fiatalember hozzátette, hogy ugyanezt nem várja el a barátnőjétől. Talán még örül is annak, ha a lány elfelejt egy dátumot és ő emlékztetheti rá, illetve egy alkalommal a közös évfordulójukra is sikerül ezért meglepnie. „Timinek kiment a fejéből. Sokat dolgozott abban az időben, szinte csak enni és aludni járt haza. Nem hibáztattam azért, mert elfelejtette, egy kicsit drukkoltam is azért, hogy ne jusson eszébe. Gondoltam, így nagyobb lesz a meglepetés. Sikerült is, csakhogy rosszul érezte magát, amiért ő nem készült. Bevallom, a mai napig nem tudom, jól tettem-e, hogy meg akartam lepni, vagy szólnom kellett volna neki. Olykor nem értem, nem tudom, mi van a nők fejében” – magyarázta András.

Fotó: IStock.com/ demaerre

Fotó: IStock.com/demaerre

A nők, a dátumok és az okostelefonok

A nők dátumokhoz való hozzáállása az esetek többségében úgy néz ki, hogy a saját, a szerelmük, illetve a közös évfordulókat nem felejtik el. Sokszor nem is szólnak a másiknak, hogy készüljön, titokban abban reménykedve, hogy a párjuk is tudja, milyen nap közeledik, és majd a férfi meglepi valamivel, aztán eljön a nap, és nem történik semmi – és jön a befeszülés, a megsértődés (és a hiszti). Hogy jogos-e vagy sem, azt párja válogatja. Rosszul eshet, hiszen miért nincs emlékeztető beállítva? Neki nem olyan fontos a mi születésnapunk, mint nekünk az övé? Sőt, neki mi nem vagyunk olyan fontosak, mint ő nekünk?

„Mivel tudtam, hogy a páromnak szinte ellensége a naptár, az első ‘közös’ szülinapom előtt több mint egy héttel jeleztem neki, hogy ugye tudja, milyen dátum közeledik. Persze fogalma sem volt róla, ezért elmondtam neki, hogy ne felejtse el, aztán pár nap múlva újra szóltam neki. Meg akartam előzni, hogy elfelejtse, mert nekem rosszulesett volna és elrontotta volna a kedvem. Aztán a szülinapom után néhány nappal beírtam a telefonja naptárába a szülinapomat, beállítottam, hogy egy héttel előtte emlékeztesse. A következő évben nevetve mutatta, hogy milyen jó, hogy a telefonja jelezte, és én is örültem, hogy bár közvetve én szóltam, mégsem nekem kellett ‘valahogy”’felhozni, hogy készüljön már egy kicsit a szülinapomra” – mesélte Tünde.

Fotó: IStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: IStock.com/Wavebreakmedia

Bocsánatkérő levél és szakítás

„Nagyon rosszul tud esni, ha a párom elfelejti a szülinapomat. Valahogy az az érzésem olyankor, hogy nem számítok neki annyira, nem törődik velem és az érzéseimmel, hiszen tudnia kellene, hogy nekem ez fontos, és ha ezt tudja, de mégis elfelejti, akkor szerintem az azt mutatja, hogy nem érdekli, ami pedig sok más kérdést felvet a kapcsolatunkkal összefüggésben. Ő persze nem érti, mi a bajom ezzel, a pasik valahogy máképp élik meg az ilyesmit. De én nő vagyok, és igenis jogom van megsértődni” – jelentette ki Edit, aki azt is elmondta, hogy egy alkalommal, amikor a párja elfelejtette a szülinapját, annyira megsértődött, hogy szó nélkül elment otthonról és a barátnőjénél aludt. Másnap persze otthon várta a torta, a virág meg egy bocsánatkérő lap, de az sem tudta elfeledtetni vele a szomorúságot. Néhány nap múlva tudta csak elengedni. A párja nem tanult az esetből, a következő évben sem vett időben virágot. Edit pedig úgy döntött, inkább szakít a fiatalemberrel, mintsem évről évre azzal szembesüljön, hogy olyasvalaki mellett él, akinek ő nem annyira fontos. Annak ellenére, hogy máskülönben jól megvoltak, szerették egymást. Vajon megéri felrúgni a kapcsolatot egy elfelejtett szülinap miatt?