Konyha

„Boldogok a sajtkészítők”

Valamennyi, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált trappista sajt megfelelt az élelmiszerbiztonsági szempontoknak. A szakemberek kisebb hiányosságot főleg a tápérték jelölésénél találtak – közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

A Nébih terméktesztjén 26-féle trappista sajtot vizsgált, 5-nél egyebek mellett laktóztartalmat is mért. Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján minden terméknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző – például a félkemény – csoportba sorolás. A Nébih laboratóriumában megmérték az egyetlen laktózmentesnek jelzett sajt, továbbá másik négy, hosszan érlelt sajt laktóztartalmát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt, a nitrát és nátrium-klorid vizsgálatok eredményei is megfelelőek. A szakemberek 10 trappista sajtnál találtak jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztette a hatóság, és kötelezi őket a hibák javítására. A kóstolók pontozása alapján a hosszú, 6 hetes érlelésű, Mizo trappista sajt végzett az élen. A második legkedveltebb volt a lengyel előállítású, Food&Drinks Hungary Kft. által forgalmazott trappista sajt, míg harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett – közölte a Nebih.

Fotó: Stocksanp.io/Jakub Rostkowski

Fotó: Stocksanp.io/Jakub Rostkowski

Mit nevezhetünk sajtnak?

Összefoglalva a sajt olyan élelmiszer, amit tejből állítanak elő fermentálással, alvasztással, a savó eltávolításával, és amely különböző alak és íz változatban kapható. Ezt a tejterméket is védi és szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv. A sajtokat alapvetően 3 csoportba sorolják:

  • oltós alvasztású, érlelt sajtok
  • savas és vegyes alvasztású sajtok
  • sajtkészítmények

A trappista sajt az oltós alvasztású, érlelt sajtok közé tartozik.  Engedélyezett élelmiszer-előállító létesítményben előállított állati eredetű élelmiszer. Jellemzően félkemény állományú termék. Kereskedelmi forgalomban zsíros, félzsíros és zsírszegény zsírfokozatú trappista sajtokkal találkozhatunk. Tejből és/vagy tej eredetű összetevőkből készül, jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, savóelvonással, különböző időtartamú érleléssel. Ugyanakkor adhatók hozzá az előállításához szükséges egyéb anyagok. A trappista sajtban felhasználható adalékok körét uniós rendelet, a 1333/2008/EK rendelet szabályozza – olvasható a Szupermenta oldalán.