Stílus

A kopaszság nem szégyen: mit jelent a haj a nő életében?

Ha egy férfi kopasz, azzal ki tudunk békülni, az ő kopaszodásuk jól ismert hormonális folyamat, amit megszoktunk. Na de mit tehetünk, ha nőként kell átélnünk ugyanezt?

Legyen szó vitaminhiányról, betegségről, kemoterápiáról, foltos hajhullásról, időskori hajhullásról, gyulladásról vagy pszichológiai okokról, hajunk változásait nagyon megszenvedjük. Ha már csak pár szállal több hullott ki a megszokottnál, aggodalmas arccal kémleljük a fejbőrünket a tükör előtt, kapszulákat, tonikokat és géleket vásárolunk, és abban reménykedünk, hogy holnapra dúsabb lesz a hajkoronánk. A médiában szereplő nők nagy részének ugyanis gyönyörű, csillogó sörénye van, amiért megőrülnek a férfiak, és azért rimánkodnak, nehogy olló érintse a tincseket. Mi pedig szeretnénk legalább ugyanolyan szépek és kívánatosak lenni. Ha a természet nem áldott meg dús, szép hajjal, akkor jó fodrászhoz járunk, és több ezer forintot is kiadunk egyetlen flakon samponért. Akkor érezzük jól magunkat, ha a szél belekap frissen mosott fürtjeinkbe, és szabadkozunk, morcosak vagyunk, ha zsírosodó hajunkat lófarokba kell fognunk. De vajon miért érezzük ennyire szépnek magunkat csupán a hajunktól?

Fotó: StokSnap.io/Priscilla Westra

Fotó: StokSnap.io/Priscilla Westra

Tényleg a haj a nők lelke?

A „hosszú hajú veszedelem” miért csak nőt takarhat? Régebben a férfiaknak is legalább vállig ért a hajuk, sőt, az indiánoknál férfiak-nők hosszú hajjal járnak. Akkor csupán azért ragaszkodnánk a hajunkhoz, mert az különböztet meg markánsan a férfiaktól? Van valami más indok is a hajmániánk mögött? A kutatások szerint a férfiaknak – sajnos vagy nem sajnos – a félhosszú vagy hosszú hajú nők jobban tetszenek, még akkor is, ha a hozzá tartozó arc csúnyább. Ennek evolúciós okai lehetnek: a hajunk ugyanis egészségi állapotunkról is árulkodik, ráadásul feromonszállító funkciója is van, azaz a csábító női hormonok nagyobb felületen oszlanak el. Ezen túl a női csábítás egyik nagy fegyvere a tincsek csavargatása, a haj kontyba fogása visszafogottságot, kibontása viszont nyitottságot, akár flörtöt is jelenthet. Magyarul rendszeresen kommunikálunk hajunk segítségével. Ha azt szeretnénk, hogy munkahelyünkön komolyan vegyenek, reggel biztos összefogjuk a hajunkat, míg az esti randira már kiengedjük. A kopaszodáskor ezt a játékszert veszítjük el, ezt pedig nem könnyű feldolgozni.

Fotó: StockSnap.io/Eli DeFaria

Fotó: StockSnap.io/Eli DeFaria

Kopaszság: hogyan barátkozzunk meg vele?

Amikor hullani kezd a hajunk, először is kénytelenek vagyunk rövidebbre vágatni, majd idővel egész rövidre, végső soron pedig a parkókák között válogatunk. Kevés nő akad, aki büszkén tudja viselni egészen rövid haját, vagy nőiesnek és magabiztosnak érzi magát kopaszon is. Pedig – bár kétségtelen, hogy a hajnak szerepe van nőiességünk megélésében – egyetlen nő sem csupán a haja miatt vonzó. Sőt, sokaknak éppen a rövid haj áll jól, és az ehhez társuló szabadságérzet. Még ha betegséggel is kell küzdenünk, akkor is változtathatunk saját nőiességünkhöz való viszonyunkon: ha kell, elengedjük tincseinket, vagy ha erre van szükségünk, azzal játszunk, hogy naponta más parókákkal pótoljuk. A lényeg az, hogy nélküle is lehetünk vonzóak, szépek, sőt érdekesek, mondjanak bármit az evolúciókutatók vagy a divatmagazinok. Mi döntünk arról, szépek vagyunk-e.