Otthon

Nagytakarítás-útikalauz (különösen, ha nem szeretünk takarítani)

Ha még nem vagyunk túl a tavaszi nagytakarításon, vagy egyáltalán, csak halogatjuk a kisebb takarítások után a nagyobbat, akkor minden bizonnyal nem szívesen végezzük ezt a házimunkát. Szerencsére léteznek olyan ötletek, amik kedvet csinálhatnak az otthonunk kitakarításához!

Szórakozva takarítani

Akármilyen hihetetlenül is hangzik sokunk számára, a takarítás lehet szórakoztató tevékenység. Keressünk hozzá például egy klassz zenét, nyissuk ki az ablakot és engedjük be a tavasz összes fényét és illatát (persze nem ma, de majd akkor, ha takarítunk).

Tartogatjuk vagy kidobjuk?

Mielőtt belevágnánk a nagy műveletbe, gondoljuk végig, hogy mi a célunk. Kidobunk minden régi és haszontalan dolgot, vagy csak leporoljuk azokat? Esetleg nem dobjuk ki, de dobozba tesszük mindet? Ha ezt tisztáztuk, máris egyszerűbb lesz a takarítás, különösen, ha a kidobálás vagy a dobozolás mellett döntünk. De nem kell aggódni, mindegyik verzió ugyanolyan jó.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Egy munkaállomás egyszerre

Ne kapkodjunk, ne csapongjunk. Maradjunk egyszerre egy helyiségben és addig ne kezdjünk másba, amíg azt az egyet be nem fejeztük tökéletesen. Nem baj, ha órákat töltünk a konyhában vagy a fürdőszobában, majd folytatjuk a szobát másnap. Igen, másnap. Mert nagytakarítás van és az a cél, hogy minden egyes helyiséget kitakarítsunk, kidobáljuk a felesleges kacatokat és elégedetten végezzünk mindennel.

Dobozolás, elrejtés

A dobozolás áldásos lehetőségéről már esett szó. A doboz és a zsák jól jön, ha olyan cuccokba botlunk, amik egy helyre tartoznak, mégsincs rájuk feltétlenül szükség minden nap, de jó, ha egy helyen gyűjtjük azokat. Ugyanez igaz a zsákolásra is – bár ebben az esetben a zsákok valószínűleg a garázsban végzik, úgyhogy érdemes végiggondolni, hogy például a ruhákat leadjuk egy jótékonysági szervezetnek. Tegyünk mindent fiókba, ládába, szekrénybe. Sokkal nagyobb rend lesz!

Jutalom a végén

Végül élvezzük a rendet és a tisztaságot, amikor végre befejeztük. Nyújtózzunk egy nagyot a kanapén, lakkozzuk ki a körmünket, ne csináljunk semmit. Esetleg meglephetjük később magunkat (és a lakást) egy új szobanövénnyel vagy képpel.