Stílus

Így készítsünk új ruhát, tű se kell hozzá!

Egy ideje tagja vagyok egy szenzációs Facebook-csoportnak, a Varrómamiknak. Szeretem ezt a népes közösséget, egyrészt, mert tényleg nagyon nagyon kedvesek, rendkívül segítőkészek, másrészt imádom azt a támogató érdeklődést, ahogy egymás felé, felém is fordulnak.

Sok kezdő van közöttünk, én is annak tartom magam, még akkor is, ha több mint harminc éve van varrógépem, és használtam is sokat. Azért a szabás területén újoncnak számítok. Sose használtam szabásmintát, rendszerint kopiztam egy másik ruháról a mintát. Sokszor sikerrel, néha mérsékelt volt a siker és az öröm. Elszabtam néha a dolgokat na, nem bánom, az is a fejlődésem része volt. És persze spóroltam vele sokat, ahogy a Varrómamik jelentős része is azért kapja kézbe az ollót, mert a család költségvetése megkívánja az észszerű ruházkodást.

Örömmel fedeztem fel azonban a net kínálta DIY videókat. Tobzódom közöttük, mert pár ollócsattintással alakíthatunk át régi, megunt dolgokat, vagy dicsekedhetünk egy új ruhában, hogy egyetlen öltést sem ejtettünk az anyagon. Íme néhány remekbe „szabott” ötlet!

Csak olló kell és más semmi

Az első személyes kedvencem, leginkább azért, mert végre előszedhetem a szekrény mélyén évek óta rakosgatott anyagokat.

Csak pár öltés és tadam!

A második kedvencnél kell ugyan néhány tűszúrás, de aki vásárolt már méregdrágán spéci pánt nélküli melltartót (MINDIG drágább, mint a pántos), az tudja, mennyit spórolhat egy ilyen klassz kis mentőötlettel. Ráadásul közelít a nyár, lassan előkerülnek a pánt nélküli kisruhák is, és nincs kényelmetlenebb érzés, mint amikor megbámulják a kilógó pántokat.

Tekerd magadra!

A harmadikat azért szeretjük, mert csak kötözni-csomózni kell. Ehhez hasonló ötleteket egyszer már mi is kipróbáltunk a szerkesztőségben, bár ha jól emlékszem, nem volt igazán nagy kendőnk ahhoz, hogy nyári ruhaként adjuk el. Ezek az ötletek azonban szenzációsak. Próbáljátok ki ti is!