Siker

Hagyjuk nyerni a gyereket vagy ne?

Mivel teszünk jobbat a gyerekeknek: ha hagyjuk őket nyerni a futóversenyben, evőversenyben, társasjátékban, vagy ha vállaljuk a konfliktust, a sírást és a toporzékolást, mert olykor-olykor bizony veszítenek.

Sokan azért hagyjuk nyerni a gyerekeket, mert azt gondoljuk, ezzel nő az önbizalma, mások viszont kénytelenek hagyni az erősebb egyéniségű apróságokat, ellenkező esetben komoly ellenállásba ütközünk. De vajon jót teszünk neki ezzel?

Amherst College pszichológia professzora, Carrie Palmquist egy kísérletsorozatot végzett, mely bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akiket a felnőttek hagynak nyerni, nem figyelnek oda megfelelően a játékra, nincs valódi motivációjuk, hiszen úgyis mindig ők nyernek. Azok viszont, akiknek meg kell dolgozni a győzelemért, koncentrálnak, igyekeznek megérteni a szabályokat és úgy nyerni. Sőt, akik nem kapnak segítséget játék közben, azok később az életben is jobban kiigazodnak majd, hiszen képesek lesznek figyelembe venni az élet „játékszabályait” is, s nem szokták meg, hogy minden az ölükbe hullik.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fokozatosság és választás

Talán az elején, 3-4 éves korban még érdemes az egyszerűbb játékokban átengedni neki a dicsőséget, hogy megjöjjön a kedve, de később már nem manipuláljuk az eredményt, amúgy is elég hamar találhatjuk magunkat olyan szituációban, amikor nem tudjuk megverni a gyereket: vagy a szerencse pártol hozzá, vagy pedig memóriájának kapacitása múlja felül a miénket.

Fontos még, hogy mindig az életkorának megfelelő játékot válasszunk. Hiába tud már játszani nagyobbaknak szóló társassal, ne erőltessük! Mert lehet, hogy a szabályokat megérti ugyan, de a lényegét nem fogja tudni elsajátítani.