Konyha

Ha zabpehely van, minden van

Nem is gondolnánk, de a zabpehelyből rengeteg ételt lehet készíteni, nem csak müzlit és zabkását.

Zabkása

A legegyszerűbb és legjobb reggeli kétségkívül a zabkása: elég, ha csak vízben felfőzzük, de még az is, ha forró vízbe áztatjuk a zabpelyhet legalább negyed óráig. Ez aztán persze tovább variálható, főzhetjük tejben vagy zabtejben, cukrozhatjuk, sózhatjuk és természetesen tehetünk bele aszalt vagy friss gyümölcsöket.

Zabkeksz

A zabpehely a liszt egy részét is kiválthatja a kekszben, szuper állaga lesz tőle. Vajat keverjünk ki cukorral vagy édesítővel, adjunk hozzá egész tojásokat, zabpelyhet és lisztet, ami természetesen lehet zabliszt is. És persze a csokidarabok vagy az aszalt gyümölcs is kitűnően megy hozzá, de egy villával összepasszírozott banántól sem fog megsértődni, így legalább kevesebb cukor kell bele.

Fasírt

Vega fasírt is készíthető belőle: apróra vágott vagy lereszelt zöldségeket keverjünk össze zabpehellyel és egy egész tojással, ízesítsük curryvel, tegyük sütőpapírra és süssük legalább 10 percig mindkét oldalát a sütőben, így még olajjal sem fogja teleszívni magát.

Fotó: Pexels.com/ CC0 License

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Palacsinta

A zabpehelydarát bátran használhatjuk liszt helyett, nem olyan finom az állaga, de nem is baj, így ugyanis sokkal hasznosabb a bélrendszer számára: eredményesebben tisztítja meg a bélfalakat emésztés közben. Készítsünk a darából például palacsintát. A szokásos mennyiségekkel nem lesz ugyanolyan, mint megszokhattuk, de legalább tettünk valamit aznap az egészségünkért.