Otthon

Kész cirkusz: ma van a cirkusz világnapja

Ma ünneplik a cirkusz világnapját. Ezt a világnapot 2007 óta tartják meg minden év április harmadik szombatján, 2010-ig európai cirkusznapként tartották számon, azóta azonban világszerte megemlékeznek róla a cirkuszművészeti központok.

Idén a Fővárosi Nagycirkusz, számos utazó cirkusszal együtt, a családokat háziállataikkal együtt várja egy közös ünneplésre, ahol bárki bemutathatja házi kedvencével közös produkcióját a cirkusz előtt felállított alkalmi porondon. A Fővárosi Nagycirkusz a városligeti épület előtt kínál bemutatkozási lehetőséget az önjelölt művészeknek, akik közül a legjobbakat a Nagycirkusz manézsába is meginvitálják. A programon állatsimogató és állattrénerek bemutatói is lesznek – adta hírül az MTI.

Fotó: Unsplash/ Becky Phan

Fotó: Unsplash/ Becky Phan

A vidéki amatőr művészeket Székesfehérváron az Aréna Cirkusz, Tiszaújvárosban a Circus America, Szegeden az Eötvös Cirkusz, Kaposváron az Exit Cirkusz, Zalaegerszegen a Hungária Nagycirkusz, Tapolcán a Magyar Klasszikus Nagycirkusz, Debrecenben a Magyar Nemzeti Cirkusz, Szentendrén a Mr. Gerald Show, a szlovákiai Previzdában pedig az Utazó Budapest Nagycirkusz várja.

A modern cirkusz története

A modern cirkusz 1769-ben született meg, Londonban, amikor Philip Astley-nek az az ötlete támadt, hogy néhány akrobatikus mutatvánnyal, például erőművészekkel és kötéltáncosokkal együtt lovasgyakorlatokat mutassanak be egy lovaglóiskolában, melyet tíz évvel később széksorokkal vettek körül, és Astley Royal Amphitheatre of Artsnak nevezte el.

Az Amerikai Egyesült Államokban a cirkusz 1778-ban született meg, Philadelphiában, fénykorát pedig a Barnum Cirkusz jelentette, amely Buffalo Bill lovaglóművésszel hódította meg a világot. 1793-ban John Ricketts is létrehozott egyet. Az előadásokat külön erre a célra épített épületekben mutatták be. Később azután sátrakban fellépő vándorcirkuszok is kialakultak, mint például a Barnum & Bailey Cirkusz.

Fotó: Unsplash/ Diana Feil

Fotó: Unsplash/ Diana Feil

Cirkusz Franciaországban

Franciaországban a császárság bukása után sok leszerelt lovas katona vett részt ilyen bemutatókon, majd Franconi (1737–1836) megnyitotta az Olimpiai Cirkuszt. Párizsban a Napóleon Cirkusz, mai nevén Cirque d’Hiver, amelyet 1852-ben Dejean alapított, különféle állatmutatványokkal szórakoztatta a lovasszámokért lelkesedő közönséget. Az első nagy állatsereglet (menazséria) 1870-ben tűnt fel Angliában. 1914 után már vadállatmutatványok tették híresebbé az Amar, a Pinder és a Bouglione nevű cirkuszokat. 1960 körül az állatvédő egyesületek támadni kezdték az állatidomítást.

És Budapesten

Budapesten az első állandó cirkuszt Barocaldi olasz artista hozta létre, a másodikat Wulf Ede német–holland cirkuszigazgató létesítette a századfordulón. A hullámbádogból készült cirkuszépületet 1895-ig vezette Wulf. A Városi Cirkusz 1904-től Beketow Mátyás, 1935-től Fényes György vezette. Ekkor lett a neve Fényes Cirkusz. Az épület 1966-ban lebontottak. A Fővárosi Nagycirkusz mai épülete 1971 óta működik folyamatosan a Városligetben.