Egészség

Szülni 30 felett? Érvek pró és kontra!

Néhány évtizeddel ezelőtt még címlapokra került az az anyuka, aki 35 évesen, „még utoljára” szülni mert egy gyereket, ma az ötvenéves kismamán sem lepődünk meg. Persze az irányelvek azért tartják magukat, de végre kezdjük nem elítélni a „későn szülőket”.

A szülés életkorát teljesen másképp látják az átlagemberek, és máshogy az orvosok. Utóbbiak véleménye szerint minél idősebb az anya, annál több rizikótényezővel – vetélés, kromoszóma-rendellenességek, komplikációk szülés közben – kell szembenéznie. Így aztán hivatalosan 20–29 évesen a legideálisabb gyermeket szülni, mert ekkor várható legnagyobb eséllyel problémamentes terhesség és egészséges baba, de még ha kiderül, hogy valaki meddő, még azt is van idő kikezelni. Harminc felett már minden évvel egyre nő a Down-szindróma, a méhen kívüli terhesség, a cukorbetegség esélye vagy a császármetszések gyakorisága, mert még a méhszáj is nehezebben tágul a kor előrehaladtával. A gének szempontjából egyébként nemcsak az anya, de az apa életkora is számít, minél idősebb a férfi, annál nagyobb a betegségek, rendellenességek kockázata.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Akkor miért nem szülünk hamarabb?

Sajnos az élet nem alkalmazkodik az orvosi előírásokhoz és ajánlásokhoz. Az életünk teljesen átalakult az utóbbi évtizedekben. Egy nőnek ma már nem az az egyetlen dolga, hogy férjhez menjen, háztartást vezessen, gyerekeket szüljön, és ez így van jól. Nem vagyunk szülőgépek semmilyen értelemben. Nagyon is áldásos, hogy eldönthetjük, mikor szeretnénk szülni, kinek, hová és mennyit. Így viszont egy húszéves nő, aki ötven évvel ezelőtt már minimum az első gyerekét várta volna, ma egyetemre jár, külföldön dolgozik, igyekszik megteremteni az egzisztenciája és a jövője alapjait. Eközben pedig kísérletezik kapcsolatokkal, férfitípusokkal, megismeri önmagát, így később könnyebben talál olyan párt, aki mellett hosszú ideig el tudja képzelni az életét. Harmincéves kor előtt a legtöbbünk karriert épít, szerelmeket bogoz, talán már hosszú távú kapcsolatban él. Persze bőven akadnak kivételek, akik már ebben a korban családot alapítanak, de az átlagos mai nő harminc körül vagy afelett tudja csak bevállalni az első csemetéjét. Akár tetszik ez a szomszéd néninek, a szülőknek, a kívülállóknak, a régimódi gondolkodásúaknak, a jajongóknak, akik szerint elfogyunk, akár nem.

Fotó: Freepik/Phduet

Fotó: Freepik/Phduet

Miért jó 30 felett szülni?

Miközben már kiveséztük a fiatal anyukaság minden biológiai előnyét, lássunk néhány pozitívumot a harmincas korosztályból is. A test ugyanis csak egy dolog, azt a gyereket egy felelős anyának fel is kell nevelnie. Túl azon, hogy kiszámoltuk, hány évesek leszünk a gyerek érettségi buliján, már tudjuk, hogy sok mindent elrontottunk volna, ha korán szülünk. Sokunknak idő kell, mire a gyerek utáni vágy egyáltalán megszületik, megérik bennük. Érettebb, bölcsebb fejjel elkerülhetünk egy sor hibát, tévedést, és még a gyerek is okosabb lehet: egy svéd kutatásban kimutatták, hogy a magasabb anyai életkor és iskolázottsági szint sikeresebb, intelligensebb, tanultabb gyerekeket eredményez. A gyerek egy jó párkapcsolatot láthat maga körül mintaként, mert harminc felett már jobban választunk, és ahhoz is értünk, hogyan tartsunk össze társunkkal. Anyagilag nagyobb biztonságban érezzük magunkat, nem vagyunk kétségbeesve félbeszakadt karrierünk miatt, ami csökkenti a stressz-szintet. A vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy a 33 éves kor felett szülő nők tovább élnek, sőt: kétszer annyi esélyük van megérni a 95 éves kort, mint a többieknek.