Konyha

Tökéletes ebédek irodába, kirándulásra

A húsos piték és töltött batyuk azért számítanak nagy kedvencnek, mert többnyire (persze recepttől függően) könnyű elkészíteni őket, cserébe akár két napra is finom, laktató ebédet jelentenek – esetleg elemózsiát a hosszabb kirándulásokra.

Az alábbi két receptre éppen az egyszerűségük, mégis a cserébe nyújtott ízhatásuk miatt került a választásunk. Tipikus „este megsütöm, másnap az irodában megeszem” ebédek, amelyek mellé csak egy marék zöldsaláta kell.

A legegyszerűbb húsos táskák

Hozzávalók:
1 közepes burgonya
1 közepes sárgarépa
250 g darált hús
1 közepes hagyma
2 ek. növényi olaj
1 teáskanál kakukkfű
1 evőkanál sima liszt
125 ml hideg víz

1 tojás
A tésztához:
500 g sima liszt
1 cs sütőpor
1 ek. hideg margarin

Fotó: Pexels/Mike

Fotó: Pexels/Mike

A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk apró kockákra, a hagymát egészen finomra. Egy lábosba tegyük a két evőkanál olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd pirítsuk fehéredésig a darált húst. Adjunk hozzá 250 ml vizet, és lefedve pároljuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a zöldségeket és fűszereket, és főzzük puhára. Akkor jó, ha a zöldségek teljesen szétfőttek benne. Két evőkanál lisztet keverjünk el kb. egy dl vízzel, majd adjuk a raguhoz: ez a titka annak, hogy a töltelék ne száradjon ki a tésztában.
A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk el benne a margarint, és adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy kemény, masszív tésztává gyúrhassuk. Pihentessük 20 percet, addig előmelegítjük a sütőt 170 Celsius-fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra, és egy kompótostálka segítségével vágjunk tenyérnyi köröket belőle. Minden kör alsó felére tegyünk egy evőkanál tölteléket. A felvert tojással kenjük meg óvatosan a tészta szélét, és hajtsuk rá a másik felét, majd villával vagy kézzel nyomkodjuk össze a táskákat – villával szebb és jobb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a táskákat, tojással kenjük meg a tetejüket. Süssük szép pirosra.

Quiche-alaptészta

200 g finomliszt
100 g hideg vaj
2 ek. hideg víz
A tésztával gyorsan dolgozunk: gyorsan gyúrjuk össze, utána hűtőben pihentetjük. A 2 evőkanál hideg víz csak iránymutatás, sokszor a liszt minőségétől függ, hogy mennyi folyadékra van szüksége. Az arányok nagyjából megtartása mellett lehet játszani kicsit a recepttel: a vaj egy részét zsírral helyettesíteni, fűszerezni. Érdemes a töltelékek ráhelyezése előtt a tésztát kicsit elősütni.

Fotó: Freepik.com/dashu83

Fotó: Freepik.com/dashu83

Csirkés-gombás quiche szárított paradicsommal

Hozzávalók:
a töltelékhez:
2 tk. olívaolaj
200 g gomba
1 csésze aprított főtt csirke
két marék aszalt paradicsom
egy marék friss bazsalikom
8 tojás
0,5 csésze tejszín
0,5 csésze reszelt parmezán

Fotó: Unsplash/James Harris

Fotó: Unsplash/James Harris

A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott gombát, majd tegyük egy tálba. Keverjük hozzá az aprított főtt csirkét (húslevesből vagy akár megmaradt grillcsirkéből származó kis falatok felhasználására tökéletes!), a bazsalikomot és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Egy másik tálban villával verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejszínt, ízesítsük sóval, borssal, a parmezánnal. A gombás-húsos keveréket oszlassuk el a tésztán, majd öntsük rá a tojásos keveréket, és toljuk a sütőbe. Akkor jó, ha már nem bugyog a közepe, de még nincs teljesen kiszáradva – miután kivettük a sütőből, hűlés közben tovább szilárdul még.