Te + Én

5 + 5 dolog, amivel tönkretehetünk vagy megmenthetünk egy házasságot

Egy tartós kapcsolat a legnagyobb társasjáték az életben, amelyben vannak szerencsekártyák és büntetődobások, de jó taktikával egyikünk sem esik ki a játékból.

Amivel biztosan a válás felé haladunk

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

1. Folyton kritizáljuk a másikat: már megint rosszul csináltad, már megint elfelejtetted, és egyébként is miért így tetted, és nem úgy? Az állandó kritika kizárólag egyetlen dolgot eredményez még egy szerető partnernél is: a sikertelenség érzetét, a megbecsülés hiányát, amit aztán egyszer csak megkap vagy megkeres valahol máshol.
2. Ha engedjük, hogy kívülről túlzottan beleszóljanak a mindennapjainkba: egy család élete mindenféle kusza rokoni és baráti viszonyok hálózatából áll, de tudni kell helyén kezelni a dolgokat. Amikor új család születik (és ez nem a gyerek születésével, hanem inkább az összeköltözéssel vagy az esküvővel kezdődik), akkor átrendeződnek a viszonyok, és onnantól elsődlegesen a partner legyen, akivel az életünk ügyes-bajos dolgait együtt kell megvitatnunk.
3. Legyünk haragtartóak és nehezen kiengesztelhetőek: az egy dolog, ha két ember összevitatkozik valamin, hiszen még egy házaspárnak sem kell mindig mindenben egyetértenie. De a túlzott haragtartó viselkedés megszokáshoz vezet és idővel azt vesszük észre, hogy az új konfliktusoknál rendre előszedjük a ládából a régi nézeteltéréseket is, mintha azok is a mi aktuális igazunkat erősítenék. Amikor újra és újra ugyanaz a lemez forog, vagyis ugyanazok a viták zajlanak le, ott többnyire valami komolyabb konfliktus is van a háttérben.
4. Minél többet dolgozni és egyre kevesebbet találkozni nagyon könnyű, és idővel még kifogásokat sem keres az ember. Ez azonban hosszú távon azt eredményezi, hogy eltávolodunk egymástól, már nem lesznek közös témák, és lassan közelebb lesznek hozzánk a kollégáink, mint a saját házastársunk.
5. A szerelem és az érintés ha kiveszik a kapcsolatból, az szinte egyenes útként vezet az elváláshoz. Idővel mindenkinek tudatosan kell odafigyelnie arra, hogy érintse meg, simítsa meg, ölelje át a párját, és a gyengédség ne szökőévi program legyen.

Ami segít összetartani egy kapcsolatot

Fotó:Unsplash/ Tanja Heffner

Fotó:Unsplash/Tanja Heffner

1. Lesznek viták, de tanuljuk meg átlátni és higgadtan kezelni a helyzeteket: veszekedni tudni kell, sőt, meg kell tanulni! Amikor az ember túl van az első dühe kiadásán, akkor már gyakran sejti, hogy túlzott vehemenciával esett neki a párjának egy-egy dologban. Az indulatkezelés és a tárgyalástechnika nem kizárólag az üzleti életben kamatoztatható képességek, nagyon sok házasságot képesek lennének megmenteni.
2. Egy kapcsolat elején természetes, hogy minél több időt akar a két partner együtt tölteni, később ez a feledés homályába vész. Viselkedjünk és éljünk egy párként, akik élményeket és emlékeket gyűjtenek egymással és egymásról, mert ezek az emlékek kovácsolnak össze minket hosszú távon.
3. A megbocsátás nem jelent vakságot vagy gyengeséget, sőt: sokszor éppen nagy lelkierőről tanúskodik. A szeretet képes a megbocsátásra, mert könnyebben elfogad olyannak, amilyenek őszintén vagyunk.
4. Egy kapcsolat elején természetes, hogy a felek együtt terveznek a jövőre nézve. Az első sablonos célok, mint a házasság, lakás, gyerek után azonban sokan ott állnak a nagy kérdőjellel: és most? Közös terv sok minden, vagyis bármi lehet, amely mindkét félnek fontos és örömet ad, és egy új kapcsot, ami összetartja a házasságot.
5. Néha kívülről kell tudni megítélni a dolgokat ahhoz, hogy belül kisimuljanak a ráncok. Két ember kapcsolata lehet a világ közepe, de probléma esetén tudni kell megtalálni a megfelelő segítséget: ez lehet egy hiteles barát vagy rokon, vagy akár egy külső szakember, akit mindkét fél elfogad.