Csillagok

„Bármikor leteszem, de nem akarom”

Tegye fel a kezét, akinek egyáltalán nincs semmilyen rossz szokása! És most nem csak a káros szenvedélyekre gondolunk, bármi szóba jöhet, amivel valamilyen formában ártunk magunknak. Szóval? Ki az, aki még mindig nem jelentkezik? Na ugye…

Dohányzás, körömrágás, arckaparás, nassolás – kinek milyen rossz szokása van, embere válogatja. Pontosabban most azokra a hétköznapi cselekedetekre gondolunk, amiket akár észrevétlen is tehetünk, és amikor rákérdeznek vagy figyelmeztetnek, hogy ne tegyük, tudjuk, hogy igazuk van, de csak legyintünk. Pedig mennyivel üdítőbb lenne, ha csupa egészséges, jó szokással dicsekedhetnénk, azokról nem is kellene leszoknunk.

Fotó: Unsplash/Stas Svechnikov

Fotó: Unsplash/Stas Svechnikov

Tilos a dohányzás

„Tizennyolc-húszéves voltam, amikor rászoktam a dohányzásra. Eleinte keveset szívtam, majd egyre többet, végül az egyetem alatt majdnem le is szoktam, volt, hogy egy évig nem gyújtottam rá. Mára eljutottam arra a szintre, hogy bár mindig van a táskámban egy dobozzal, előfordul, hogy napokig vagy hetekig nem gyújtok rá, eszembe sem jut. Ezért szoktam azt mondani, hogy ha úgy alakul, bármikor leteszem, de nem akarom. Mert nem szeretném, hogy tiltva legyen, akkor sokkal nagyobb lenne a kísértés, hogy csak azért is…” – magyarázta Hanna. A 34 éves adminisztrációs munkatárs azt is elárulta nekünk, hogy valójában már többször elgondolkozott azon, végleg leteszi a cigarettát, de valahogy mindig jött egy olyan élethelyzet, amikor mégis előhúzott egy szálat. Mégis hiszi, hogy ha úgy alakulna, örökre le tudná tenni.

Más a helyzet Ferenccel: „A harmincadik születésnapomon elhatároztam, hogy nem gyújtok rá többet. Idén negyven leszek, tíz éve nem gyújtottam rá – mondta büszkén a férfi. – Azt nem állítom, hogy nem kerültem olyan helyzetbe, hogy soha nem jutott eszembe, milyen jólesne. De tudtam, hogy ha egyet elszívnék, megint visszaesnék. Azt viszont nem akartam, hogy megint függjek valamitől, legalábbis annyira, mint annak idején a dohányzástól”–- szögezte le hozzátéve, hogy nem bánja ezt a lemondást, inkább örül, hogy ezzel is tett valamit az egészsége érdekében.

A dohányzásról való leszokáshoz segítséget kaphat a 06 40 200 493 telefonszámon, illetve a www.leteszemacigit.hu oldalon.

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Fotó: Unsplash/Christopher Campbell

Köröm, haj, bőr, bármi

De nemcsak a cigaretta árthat. A hétköznapi életünkben több olyan szokással találkozhatunk, amiről tudjuk, hogy le kellene szoknunk róla, de valahogy nem megy. Ilyen például a körömrágás vagy a hajtépés is, a kényszeres arckapargatásról nem is beszélve. „Világéletemben problémás volt a bőröm. Huszonéves koromban a bőrgyógyász megkérdezte, hogy szoktam-e kaparni az arcom, én rögtön rávágtam, hogy ‘nem’. Ő meg azt mondta, hogy dehogynem, és mondta, hogy szokjak le róla, mert nem jó az arcbőrömnek. Most harminckettő vagyok és még mindig kaparom magam” – árulta el Szandra. A szőke üzletvezető elmondta, hogy mostanában igyekszik odafigyelni magára, és amikor azon kapja magát, hogy az arcát babrálja, rögtön abbahagyja, de sokszor nagyon nehéz neki nem odanyúlni. „Olyan ez, mint a nassolás. Amikor unalmamban már megyek is a konyhába, nyitom a hűtő ajtaját, csokit, nápolyit, kekszet keresek. Hiába van zöldség és gyümölcs is a pulton. Ez is egy rossz szokás szerintem” – magyarázta.

A témával A szokás hatalma címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Péter Szabó Szilvia, Valkó Eszter és Szentesi Éva, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.