Konyha

Banános-spenótos palacsinta az egészség jegyében

Aki szereti a zöld színű, zöldséges ételeket és italokat (például muffin, smoothie), azoknak bizonyára ízleni fog ez a banános-spenótos palacsinta is. Igaz, ennek a színe nem igazi zöld, inkáb kékes árnyalatú, de ez sem csökkenti az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását, ugyanis csupa jó dologgal van tele, mint például a rost, a kalcium és a vas, nem beszélve az A- és a K-vitaminról.

Hozzávalók:

A palacsintához

  • 1 bögre nyers spenót
  • 1 darab banán
  • 1/2 bögre kékáfonya
  • 1 bögre szójatej
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 darab tojás
  • 1 és 1/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál fahéj
Fotó: Pexels/ CCO License

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/CCO License

A banános krémhez

  • 1 darab pépesre tört banán
  • 1 pohár vaníliaízű, zsírszegény görög joghurt
  • 1/8 bögre szójatej

Elkészítés:

Előbb a tésztát készítjük el. Keverjük pépesre a spenótot, a banánt, a kékáfonyát, a szójatejet és a juharszirupot egy mixerben vagy turmixgépben. Ha elkészültünk vele, öntsük az egész keveréket egy közepes méretű edénybe, majd keverjük hozzá a egy darab tojást. Egy kisebb tálban keverjük össze a tésztához szükséges maradék összetevőt, majd öntsük a száraz hozzávalókat a már elkészült mixünkbe. Keverjük el csomómentesen.

Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, használjunk valami zsíradékot, hogy ne ragadjon (ajánlott a sütőspray). Amíg a serpenyő felmelegszik, elkészíthetjük a krémet: keverjük össze a pépesre tört banánt a görög joghurttal és a szójatejjel egy kisebb tálban, majd tegyük félre.

Palacsintánként egynegyed bögrényi tésztát tegyünk a serpenyőre és süssük meg mindkét oldalát addig, amíg szép barna nem lesz. Körülbelül 12 darab palacsinta készülhet így el.

A palacsintákat hármasával tálalhatjuk: tegyük egymásra azokat és locsoljuk meg a banános krémmel. Négy személy részére.