Csillagok

Korlátok nélkül...

Az, hogy elveszítjük a látásunkat, hallásunkat, valamelyik végtagunkat, egészségünk egy részét, még nem jelenti azt, hogy nem léphetünk túl saját korlátainkon, és nem élhetünk, teljes, boldog életet.

Vak asztalos

Igazi sztárrá vált, és külön meghívták Európa egyik legnagyobb dizájnkiállítására az ausztrál Duncan Meerdinget, annyira egyedi lámpákat készít. Pedig teljesen vak. Látását 18 éves korában vesztette el, de életkedve szerencsére vele maradt. Ma abból él, méghozzá elég jól, hogy hulladék fadarabokból vagy újrahasznosított anyagokból gyönyörű lámpákat készít, amikből különleges módon árad a fény. Duncan egyébként Tazmániában él, de sokat utazik a megrendelések és meghívások miatt. A férfi, miközben remekműveket alkot, arról is mesélt, hogy mi, ép emberek még mindig nem tudjuk jól kezelni a fogyatékos embereket. Vagy rettenetesen sajnáljuk őket, vagy hőst faragunk belőlük, pedig egyik sem feltétlenül igaz rájuk.

Fotó: Unsplash/Gina Zee

Fotó: Unsplash/Gina Zee

Hallássérült zenészek

Nem csak Beethoven volt süket, és egyben elképesztően sikeres zeneszerző, sok olyan zenész él ma is, akik nem hallanak rendesen. Neil Young egy közülük: bár kétszeres tagja a Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokának, tinnitusban szenved, azaz állandóan zúg a füle. Phil Collins füle sincs teljesen rendben, az utóbbi időben sorra lemondta minden turnéját halláskárosodására hivatkozva. Brian Wilson, a Beach Boys egykori tagja kiskorától fogva alig hall a jobb fülére. A világ 14. legjobb gitárosa, Jeff Beck és Eric Clapton is fájdalmas fülzúgással küszködik.

Evelyn Glennie pedig egyenesen süket, 12 éves korában teljesen elvesztette a hallását. Álma mégis az volt, hogy zenész legyen, és ez teljesült is. Azt mondta tanárának, hogy a kezeivel, a csontjaival, a mellkasával is képes érzékelni a zenét, a vibrálást, a rezgéseket. Evelyn végül ütőhangszeres zenész lett, már több mint 25 lemeze jelent meg, rendszeresen koncertezik, és a Grammy-díjat is elnyerte, sőt: lovaggá is ütötték!

Fotó: Unsplash/Nirzar Pangarkar

Fotó: Unsplash/Nirzar Pangarkar

Amputált lábú olimpikon

A magyarok között is ismerhetünk elképesztő kitartású, amputált lábú vagy kezű embereket. Asztalos János levágott lábbal is visszatért kedvenc versenysportjához, a thai-bokszhoz, és ugyanúgy versenyez. Hasonló szellemiséggel élte az életét híres magyar olimpikonunk is, Halassy Olivér vízilabdázó. Nyolcéves korában vesztette el lábát egy villamosbaleset miatt, de ettől még ugyanúgy sportolt, sőt, az úszásban és a vízilabdában is jeleskedett. Az 1900-as évek első feléről beszélünk: paralimpiának még híre-hamva sem volt, Olivér folyamatosan az egészségeseket győzte le kitartásával és tehetségével. Olyan jó volt, hogy Komjádi beválogatta az olimpiai keretbe, és két olimpián is részt vett, pályafutását pedig kétszeres olimpiai bajnokként, háromszoros Európa-bajnok vízilabdázóként, Európa-bajnok gyorsúszóként és többszörös magyar bajnokként fejezte be. Feljegyezték róla, hogy az 1931-es párizsi Európa Bajnokságon először végigküzdötte a belgák ellen játszott meccset, majd pihenés nélkül rohant a másik medencéhez, ahol az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében versenyzett. A hirtelen megeredő jégeső ellenére Olivér elsőként ért célba, de az öltözőbe már úgy kellett kivinni, annyira kimerült. A zsűri, a bírók és a közönség is hangos tapssal, állva ünnepelte, mikor magához tért, és visszasétált az uszodába.