Csillagok

Jelek, hogy fejlesztenünk kellene az érzelmi intelligenciánkat

Egész életünkben tanulunk különféle praktikus ismereteket, de arról nem sok szó esik, hogy hogyan kezeljük a különféle érzelmi problémákat. Pedig legalább annyira fontos ez, ha nem fontosabb, mint bármilyen hétköznapi ismeret.

Merthogy a gyakorlati dolgokat bármikor elsajátíthatjuk, nem biztos, hogy a megtanult tananyagra bármikor is szükségünk lesz az életben. Az érzelmeink azonban végigkísérnek bennünket a születésünktől a halálunkig. Íme néhány jel, hogy mikor lehet szükségünk arra, hogy az érzelmi intelligenciánkat fejlesszük.

Nem vagyunk elégedettek az életünkkel

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek általában szenvedélyesebbek, motiváltabbak, mint a többiek. Ha nem érezzük azt, hogy tele vagyunk energiával és minden nap a jobbra törekszünk, akkor talán valami baj lehet, illetve nem elég magas az érzelmi intelligenciánk. Ezt jelezheti, ha nincs önbizalmunk – minél magasabb az EQ, annál jobban hiszünk önmagunkban.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Könnyen stresszelünk bármin

A magas EQ-val rendelkező emberek kevesebbet idegeskednek, kevesebbet stresszelnek a különböző élethelyzetekben. Ráadásul az emberek sem bíznak meg annyira azokban, akiknek alacsony az EQ-juk. De még a döntéshozatal is nehezükre esik, és ezek az emberek gyakran érzik magukat magányosnak is.

Az alacsony EQ-val rendelkező embereknek általában a kapcsolataik sem működnek optimálisan: a szerelmi életük feszült, problémákkal teli és a baráti kapcsolataik is hasonlók – ha egyáltalán vannak barátaik.