Otthon

Tavaszi bor-zongás

A borokról általában mindenkinek az ősz jut eszébe, a szüret, a színes lankák, a kandalló előtti száraz vörös. Pedig borozni mindig jó: tavasszal fehér félszáraz, nyáron hűvös rozéfröccs.

Hamvas Béla, nagy tanítónk, mesterünk, a filozófia és a bor kapcsolatának legnagyobb magyar szakértője a borokat az alábbi módon osztotta fel: van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus és drámai bor. Nos, az biztos, hogy a tavaszi borok a kacérok közé tartoznak, de szóba jöhet még a mesélő is. A henyélőt és a tragikust hagyjuk meg a hidegebb napokra, hiszen lassan már kimerészkedhetünk a vendéglátóegységek teraszaira késő délután, kora este, és megkockáztathatunk egy pohár gyöngyöző hosszúlépést. Kívülről nézve gyönyörű, belülről pedig kellőképpen felfűt.

Fotó: iStock.com/robynmac

Fotó: iStock.com/robynmac

Kisfröccs: egy deci bor, egy deci szóda
Nagyfröccs: két deci bor, egy deci szóda
Hosszúlépés: egy deci bor, két deci szóda
Házmester: három deci bor, két deci szóda
Viceházmester: két deci bor, három deci szóda

Mit?

A könnyű, friss tavaszi boroktól nem kell félni, nem üli meg sem a gyomrot, sem a lelket. Nem leszünk tőle filozófusok, de velük nem is ez a cél. A rozé minél fiatalabb, annál bátrabb, annál zamatosabb, annál illatosabb. Sokan nem tartják igazi bornak, pedig elkészítése korántsem egyszerű. Annak idején melléktermékként látta meg a napvilágot: a vörösborok lefölözésével kezdődött a karrierje. Szerencsére ma már senki sem hiszi azt, hogy a rozé a vörös és a fehér bor „keveredéséből” jön létre, ám kevesen vannak tisztában elkészítésével, s azzal, micsoda precizitás szükséges ahhoz, hogy az eredmény az legyen, mint amit várunk. Rozéra szüretelés annyit jelent, hogy sokkal hamarabb szedik le a szőlőfürtöket, mint a vörösbor esetében, így a végeredmény, mármint az elkészült bor sokkal frissebb, gyümölcsösebb lesz. Lehetséges színárnyalatait is meghatározták már hivatalosan is, hol máshol, mint Franciaországban, ahol, nem is gondolnánk, de az elkészített borok fele rozé, színe pedig lehet sárgadinnye, őszibarack, piros ribizli, grapefruit, mangó vagy mandarin.

Mikor?

A rozé nem az örökkévalóságnak készül, mint a vörös, a rozé nem lesz jobb bor jövőre, a rozé itt és most: ne gondolkozzunk, igyuk, élvezzük, szeressük. A rozé és a fehér bor nemcsak illatos, zamatos, de gyakran halljuk: fűszeres is. Ha becsukjuk a szemünket, és csak az ízre, az ínyünkre koncentrálunk, egzotikus, távol-keleti fűszerek illatát és ízét érezhetjük meg. Tavasszal minden csupa illat, balzsamos a levegő, nem csoda tehát, hogy ilyenkor a könnyed, napsütéses, kellemes borokat kívánjuk, pincehidegen, esetleg egy kis spriccel megbolondítva. De többek között azért is szeretjük, mivel nyáron legtöbben a könnyedebb ételeket részesítjük előnyben, a fehér húsokat, a salátákat, s a rozé igazán ezekhez passzol, ezeket az ízeket támogatja meg és egészíti ki.

Fotó: iStock.com/shironosov

Fotó: iStock.com/shironosov

Itthon, otthon

És tényleg, borozni mindig jó, ma már egy olyan országban élünk, ahol mindent, s pláne minden évszakban megtalálunk, ami szemünk, szánk ingere. Már nem csak egri bikavér és tokaji aszú mentén gondolkodhatunk, a világ kinyílt a magyar borok számára is. Sőt, ismert és elismert bortermelő nemzet lettünk, Franciaországtól Japánig ismerik, keresik és viszik a magyar borokat.

A témával A borok királynői címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül mai is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A borok királynői: Gálné Dignisz Éva, Bárdos Sarolta, Debreczeni Mónika. Mai meglepetés férfivendégünket jól ismerjük, aki szintén a borászatban találta meg igazán önmagát.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.