Otthon

Az összes pelikánt elaltatták a bécsi állatkertben

Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták pénteken a schönbrunni állatkertben – közölte az állatkert orvosa.

Már kedden elaltattak egy pelikánt – más néven borzas gödényt (Pelecanus crispus) –, mert madárinfluenzát diagnosztizáltak nála. A nagyméretű vízimadár még hétfőn betegedett meg. Ezt követően a többi húsz madarat is megvizsgálták és kiderült, hogy mind elkapta a vírust. Thomas Voracek, az állatkert orvosa azt közölte, hogy a pelikánok elaltatása a hatóságokkal egyetértésben és az állatkert madárállományának védelmében történt. Az orvos tájékoztatása szerint az állatkertben található további 800 madarat továbbra is kiemelten figyelik, ketreceiket fertőtlenítették, és néhány részleget bezártak. Voracek azt mondta, hogy a vírus csak a madarakra veszélyes, más állatfajokra és emberekre nem.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

A madárinfluenza miatt már decemberben óvintézkedéseket vezettek be a bécsi állatkertben, a pelikánokat és a flamingókat sátorban különítették el, valamint fertőtlenítették az állatok lakóhelyeit. Egyelőre nem tisztázott, hogy a madarak hogyan fertőződhettek meg mégis, de a szakértők arra gyanakszanak, hogy a vadon élő szárnyasoktól kaphatták el a betegséget. A schönbrunni állatkertben élt borzasgödény-kolónia világviszonylatban is jelentős volt, a zoológusok egyelőre nem tudják, pótolható-e valaha.

Szabályozás

Az Európai Unió számos tagállama mellett hazánkat is érintő madárinfluenza-járványban kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. Ettől függetlenül a kereskedelembe a hatósági védekezés kapcsán ártalmatlanított állatokból származó termék (hús, tojás) nem kerülhet. E szigorú szabályoknak oka a járványvédelem, mert a hússal, a tojással a vírus az érintett területről kivihető és más fogékony, azaz baromfifajok megbetegedését okozhatja. A legális kereskedelemben vásárolt baromfihús és baromfitermékek tehát a címkén szereplő lejárati ideig biztonságosan fogyaszthatók, azok az állatokat sem fertőzhetik.