Siker

Azt hisszük, a lottóötös felhőtlenül boldoggá tenne minket? Óriásit tévedünk!

Olyan szépen elálmodozunk róla, mire költenénk azt a néhány milliárd forintot. Boldogság, béke és jólét lebeg a szemünk előtt, pedig a lottó főnyereménye a legtöbb embernek inkább bajokat tartogat az öröm helyett.

Jane Parknak egymillió hozta el a boldogtalanságot

A lány 17 éves korában nyert egymillió fontot Nagy-Britannia lottóján. Bár az elején nagyon boldog volt, Jane azóta beperelte a lottótársaságot amiatt, hogy ennyire boldogtalan lett. A lány azért ment bíróságra, mert szerinte 18 éven aluliaknak nem szabadna engedélyezni a szelvények kitöltését. Így előzné meg azt, hogy mások is végigjárják az ő nehéz útját. Jane nehezen viselte a tudatot, hogy ennyi pénze van, nagyon sok irigye lett, és végül folyamatosan csak panaszkodott mindenkinek élete rosszra fordulásán. A lottótársaság végül felajánlotta, hogy visszaveszik a nyereményt, de Jane nem élt a lehetőséggel.

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

Callie Rogers öngyilkosságot kísérelt meg

A brit Callie Rogers 14 évvel ezelőtt, 16 éves korában nyert kétmillió fontot a lottón. Hiába vett azonnal négy házat, ment luxusnyaralásokra, és teljesítette minden korábbi vágyát, nem lett boldog. Olyan lelki válságba került a pénz okozta nyomás miatt, hogy kétszer is megpróbált öngyilkosságot elkövetni. Szerencsére mindkétszer megmentették, de a pénzét már nem tudták: a lány 22 éves korára az egész nyereményét elverte, és takarítóként kezdett dolgozni, miközben hazaköltözött a szüleihez.

A pozitív stressz hatalma

Azt hisszük, a sok pénz elég a boldog élethez. Ezért törhet annyira össze minket az az élmény, hogy ez sem működik: a vagyon csak még nyilvánvalóbbá teszi addigi jellemvonásainkat, negatív tulajdonságainkat, hozzáállásunkat, ami igazából meghatározza, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Nem csoda, hogy a legtöbb lottónyertes az első néhány hét után kijózanodik, és mázsás súlyként nehezedik rá a tudat, hogy felelősséggel tartozik ennyi pénz felett. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a pozitív, de meghatározó történések éppúgy stresszreakciót váltanak ki szervezetünkből, mint a negatívak, és máris kicsit jobban értjük az irigyelt nyertesek savanyú ábrázatát. Nagy részük például állandóan azon dolgozik, hogy eltitkolja kilétét, megvédje házát, autóját, pénzét a tolvajoktól. Aki nyilvánosságra hozta, hogy nyert, az zaklató leveleket kap, sok irigye lesz, és azok is ellene fordulhatnak, akik addig támogatták. Sok családtag, rokon vagy barát úgy érzi, nem kapott igazságosan nagy részt a pénzből, amit persze a nyertesnek „kötelező” adnia.

Fotó: iStock.com/llhedgehogll

Fotó: iStock.com/llhedgehogll

A legtöbb nyertes egy év után a régi életét kívánja vissza

Amerikai kutatások szerint egy évvel a nagy nyeremény átvétele után a szerencsések boldogságszintje ugyanazon a szinten van, mint azoké, akik egy petákot sem tettek zsebre. Kaliforniában már betegségként is kezelik a hirtelen meggazdagodás után következő lelkiállapotot és elégedetlenség-érzést: a sudden wealth syndrome-ban szenvedő betegek depressziósak, új életük miatt tele vannak félelmekkel, úgy érzik, senkinek sem tudnak igazán megfelelni. Ráadásul sok minden van, amit pénzen sem lehet megvenni: szeretet, az igazi családi összefogás, az egészség, a pozitív életszemlélet, a lelki egészség, az optimizmus, az önbecsülés, a kiegyensúlyozottság, az élet értelmének megtalálása nem a pénztárcánk méretén múlik.