Otthon

Értékeket közvetítő minta: ilyen az igazi férfi a Férfiak Klubja szerint – interjú

A Férfiak Klubja egy közösség, amelynek küldetése, hogy változtassanak a férfiak társadalomban elfoglalt helyzetén. Szerintük ugyanis a legtöbben csak a munkahelyükön igyekeznek helytállni, pedig többek között a családban betöltött szerepük is ugyanolyan fontos, talán a legfontosabb. Az alapító Bedő Imrével beszélgettünk.

– Miért jött létre a Férfiak Klubja? Mi a célja?

– Ennek több oka is volt. Közgazdász vagyok, és családapa. Szerintem a közgazdaság-tudomány inkább társadalomtudomány, és nem pénzügyi. A közgazdasági döntések végén pedig EMBEREK állnak, és nem számok. Sokat gondolkodtam azon, milyen társadalomban élünk. Azzal szembesültem, hogy a motiváció, a felelősség és cselekvőképesség, valamint a tartás általánosan csökkent. Társadalmi felelősséget érző közgazdászként egyre erősödött bennem egy érzés: valamit tenni kell, hogy ez megváltozzon, jó irányt vegyen. Egyébként is úgy vélem, a közösségünk felé annál nagyobb felelősséggel tartozunk, minél több tudás, tapasztalás, kapcsolat, erény vagy anyagi adatott számunkra.

Fotó: Benkő Imre

Forrás: Bedő Imre

Amikor a gyermekeim születtek, ez az érzés megduplázódott. Arra is gondolnom kellett, hogy amikor a lányaim felnőnek, találnak-e olyan társat magunknak, aki azzal az értékrenddel bír majd, mint amit én is képviselek. Egyben biztos voltam: meg kell erősíteni az egyéni és a társadalmi motivációt, az erkölcsi alapokat, a férfi és a nő szövetségét, a családot. Férfiágon mindenféleképpen. Vallom, hogy mindenki csak a maga változásáért lehet felelős, a nők férfiak általi megváltoztatásának nem sok értelme lenne. Van bőven teendőnk, ugyanis mi, férfiak egyre inkább csak a munkahelyeinken vagyunk jelen, kivonulni látszunk az élet számos területéről.

A Férfiak Klubjaként küldetésünk a változás, és azt valljuk, hogy mi vagyunk a változás, amit látni akarunk a világban. Ismét középpontba helyezzük a személyes felelősségvállalást. Férfimotivációs mozgalmunkban a 130 ezres közösségünkben közel 30 ezer nő van. A statisztikák szerint a házasságok 65-68 százaléka válással végződik. Elválnak, mert nem becsülik egymást, mert sokszor nincs is mit becsülni a másikban! Mi férfiként állunk a változás és az összefogás élére. Hiszen ha nincsenek férfiak, akkor nem lesznekk sem, nincs család, és társadalom sem lesz. Kinek lenne jó, ha ez bekövetkezne?

– Kik a Férfiak Klubja tagjai, kikhez szól ez a mozgalom?

– Azok az erős férfiak gyülekeznek és csatlakoznak hozzánk, akik úgy gondolják, hogy szükség van a férfiértékek, férfiminták erősítésére, támogatva ezzel a széthulló családokat. Mondhatnám úgy is, az erősek gyülekezete, azoké, akik példát akarnak mutatni, akik felismerték, hogy ez a misszió mennyire fontos. Közülük többen helyileg, különböző városokban állnak az ügy élére: a Férfiak Klubja Nagykövetének jelentkeznek, Apa-Fia Köröket, Férfiak Klubja motivációs klubesteket szerveznek. Mindenütt – határon innen és túl is – a legaktívabbak, a legtettrekészebbek jönnek először, hozzájuk csatlakoznak a többiek.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen tettrekészséget fog eredményezni hívásunk, hisz értékeinket csakis a gyakolatban lehet ápolni, továbbadni. Mi az önmagukért és a környezetükért tenni akaró, példát mutató, mintájukat folyamatosan csiszoló és ezt a tetteik által követhetővé tevő emberekhez szólunk.

– Milyen egy igazi férfi a mai világban?

– A mai világban az iparosodás óta megjelenő változások és a városiasodás azt eredményezte, hogy a férfiak majdnem kizárólag a munkahelyeikre vonultak vissza. Úgy érzik, elég csupán ott cselekedni, és az a legtöbb, amit tehetnek. Pedig lássuk be, ma Magyarországon a kétkeresős modell családi kényszer! Két fizetés kell, hogy fenn lehessen tartani egy családot, tehát a nőnek is dolgoznia kell. Ez azt jelenti, hogy mindketten „félpénzt” visznek haza. Nem elegendő – anyagilag sem – csak a munkahelyen teljesíteni, feladva ezáltal egy fontosabb dolgot: az értékeken alapuló férfiminta örökítését. Enélkül a fiúk nem tudják, milyen férfimintát kövessenek, a lányok pedig azt nem, hogy milyen egy felelősségteljes, értékrenddel bíró férfi, aki mellett majd felnőtt nőként megállapodhatnak. Vagyis a férfiminta hiánya kapcsolódásképtelenné teszi a fiúkat és a lányokat, ezáltal nem lesznek családok. A férfimintát meg csak otthoni jelenléttel és minőségi időtöltéssel, aktivitással tudja bemutatni az apa.

A mai férfiak visszavonulása a munkahelyeikre tulajdonképpen egy reakció a modern folyamatokra. Egy következmény, nem tehetnek erről, hiszen jó része nem tudatos. Azonban a Férfiak Klubjában mi azért vagyunk, hogy erre ráébresszük őket, és kimozdítsuk ebből az állapotból. Tudatosítjuk bennük, hogy férfiként ennél sokkal fontosabb dolguk van a jövőépítés szempontjából, hiszen a férfilétnek az ad értelmet, ha megmutathatják gyermekeiknek – fiúknak és lányoknak egyaránt –, mit kell tenniük ahhoz, hogy boldoguljanak. A boldogulásnak meg abszolút alapfeltétele a magánéleti siker, az, hogy kapcsolódásképesek legyenek, virágzó családot alapíthassanak, igazi jövőteremtők legyenek!

Magyarországon még elég jó helyzetben vagyunk, hisz az ehhez szükséges értékek még bennünk vannak, nem pusztultak ki annyira, mint Nyugat-Európában vagy az Amerikai Egyesült Államokban.

A férfiaknak átgondolásra javaslom azt, hogy mire való a pénz. Azért keressük meg, hogy életünk igazi tevékenységével átalakíthassuk azt értékké, boldogsággá, egészséggé, jövővé! Át tudják-e ma alakítani a pénzt úgy, hogy értelmes célokat szolgáljon? Vagy azzal, hogy a férfiak sem a nevelésben, sem a társadalmi munkában nem vesznek részt, a megkeresett pénz átalakítását teljesen a nőkre bízzák? Ha igen, akkor ne csodálkozzunk, hogy a férfiattitűd, a mi nélkülözhetetlen hozzáállásunk végletesen elkezd hiányozni a jövő generációkból! Hogy nem lesz, akihez a nők kapcsolódjanak. Az életünkben, ami egyenlő a pénzünk értékké, jövővé átalakításával, a nőknek és a férfiaknak is mintaadó szerepük van.

Fotó: iStock.com/ boggy22

Fotó: iStock.com/ boggy22

– Kik adnak a Férfiak Klubjában tanácsot a tagoknak?

– Mi nem tanácsadók vagyunk, hanem egy olyan közösség, amely az értékrendet folyamatosan fenntartja és felmutatja annak érdekében, hogy az emberek képeket kapjanak arról, milyen irányba kellene menni, milyenné kellene válni. Hiszünk abban, hogy az ember képekben gondolkodik. Ha ilyen követhető képeket kapunk, akkor KÉPessé válunk, ha nincsenek képek, akkor KÉPtelenek leszünk. Mi tehát „képesekké” szeretnénk tenni az embereket arra, hogy boldoguljanak, és értelmet adjanak az életüknek. Emellett mozgalmunk motivációs jellegű, ugyanis férfinak lenni senkit sem lehet megtanítani. Mi csak motiválni tudunk tömegeket arra, hogy önszántukból akarjanak jobb emberré válni. Ki-ki a saját életének megpróbáltatásait vállalva, olyan tempóban és addig jutva, ameddig csak bír. A legtöbbre motiválunk: hogy egyenként tegyünk meg minden tőlünk telhetőt egymásért.