Konyha

Almás fogások reggelire, ebédre, vacsorára, hogy biztosan meglegyen az a bizonyos napi egy

Mármint ami az orvost távol tartja, hiszen most, a tavasz közeledtével fontos pótolnunk a vitaminokat, hogy kikerüljük a tavaszi fáradtság csapdáját.

Általában nyersen fogyasztjuk, pedig az alma nagyon kreatívan felhasználható különböző édességek és saláták készítésére. Nézzünk párat ezek közül!

Fotó. Unsplash/ Roberta Sorge

Fotó. Unsplash/ Roberta Sorge

Reggelire: almás-fahéjas palacsinta

Turmixoljunk össze 110 g zabpehelylisztet, egy fél banánt, egy fél almát, 1 teáskanál fahéjat és 125 ml tehén- vagy növényi tejet. Ha simára turmixoltuk, adjunk hozzá még 1 evőkanál mézet és 1 evőkanál joghurtot. Egy serpenyőben forrósítsunk kókuszolajat, majd 1 merőkanál tésztát oszlassunk el rajta egyenletesen, és süssük meg úgy, mint egy normális palacsintát. Csináljuk ezt addig, amíg van a masszából. Az alma másik felét reszeljük le, és lassú tűzön dinszteljük egy kicsit mézzel, fahéjjal, majd kanalazzuk a palacsinták tetejére!

Ebédre: almás quinoasaláta

Főzzünk meg két adag, kb 125 gramm quinoát sós vízben, amit egy kis kuminnal és kurkumával ízesítünk. Vagdossunk össze lila káposztát, répát, egy almát és valami zöldet, például jégsalátát vagy spenótot. Főzzünk meg egy adag csicseriborsót is. Az öntethez keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál tormát, 1 citrom levét és 1 evőkanál joghurtot. Ha megfőtt és kihűlt a csicseriborsó és a quinoa, keverjük össze a többi saláta-hozzávalóval, morzsoljunk rá egy marék diót és öntsük nyakon a szósszal!

Vacsorára: almás ráksaláta

Igazi laktató és egzotikus fogás ez! Egy csipet sóval főzzünk meg 6 bébikrumplit, majd pirítsuk őket egy serpenyőben egy kis vajjal és kaporral, hogy kívül ízes és ropogós, belül puha legyen. Ugyanígy tegyünk a kis rákokkal is: kevés vajon, sóval, kaporral pirítsuk meg. Egy tálban keverjünk össze jégsalátát, egy paprikát, egy kevés csilit, újhagymát, paradicsomot és egy almát. Locsoljuk le citromlével és olívaolajjal. Tálaljuk a krumplival, tornyozzuk rá a rákot, esetleg megszórhatjuk mandulával, csírával is.