Konyha

Az ellenállhatatlan és krémes Alfredo tészta egészséges kiadása

Hogy hogyan tehetjük általában meglehetősen szénhidrátdús ételeinket egy kicsit egészségesebbé? Hát úgy, hogy telepakoljuk rostokkal – azaz zöldségekkel! Ezt az elvet követve mutatjuk most be az isteni Alfredo tészta reformreceptjét.

Nagy hiba, ha eddig még nem hallottunk az Alfredo tésztáról. Lényegében egy krémes, sajtos-tejszínes tésztáról van szó – azaz a klasszikus recept nemcsak a tésztából fakadó szénhidrátokban bővelkedik, de laktózban és zsírban is, ami sokak számára erős visszatartó erő. A sajtos, krémes ízt azonban elérhejük egy különleges összetevővel: a nemes élesztőpehellyel. Ne aggódjunk, sem ízében, sem hatásában nincs köze az élesztőhöz, amivel a süteményeket kelesztjük, viszont sokkal egészségesebb a sajtnál, amire egyébként szükségünk lenne a krémes állag eléréséhez. Az élesztőpelyhet bioboltokban szerezhetjük be.

A most bemutatott Alfredo-recept fontos összetevője a brokkoli. Ez az értékes, ropogós zöldség ugyanis nemcsak rostokban, de fehérjében is gazdag, így teljes értékű fogást varázsol az egyébként szénhidrátcentrikus tésztából. Abban is segít, hogy gyorsabban jól lakjunk, tehát tényleg ne spóroljunk a brokkoli mennyiségével, viszont tésztából kevesebbet főzzünk a megszokottnál.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 csésze szeletelt mandula
  • 1 és negyed csésze húsleves-alaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • negyed csésze élesztőpehely
  • fél teáskanál só, frissen őrölt fekete bors
  • teljes kiőrlésű linguine tészta
  • 1 brokkoli apró virágokra vágva, a törzse vékonyra szelve
  • 6 gerezd fokhagyma (ettől jó fokhagymás lesz, használhatunk kevesebbet is)
  • 2 evőkanál friss petrezselyem

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a szósz hozzávalóit, a mandulát, 4 evőkanál olívaolajat, élesztőpelyhet, citromlevet, a húsleves-alaplevet és a fűszereket. Turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz, időnként kevergessük át egy fakanállal, nehogy az edény oldalára ragadva maradjon valami. Egy viszonylag sűrű pürét kell kapnunk, így a húslevest óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen.

Tegyük fel a tésztát főzni sós vízben. Ha elég vizet használunk, nem kell extra olaj bele, nem fog összeragadni nélküle sem.

A brokkolit egy evőkanál olajon kezdjük el pirítani egy nagy csipet sóval. Körülbelül 5 perc pirítás után rázzuk a brokkolikat a serpenyő egyik oldalára, a másikra pedig dobjuk rá a vékonyra szelt fokhagymákat, majd rögtön a maradék kanál olajat is. Hagyjuk, hogy a hagyma megillatosítsa az olajat, majd pirítsuk tovább a brokkolival összekeverve. Erre is nyugodtan őrölhetünk egy kevés borsot. Csak pár percig pirítsuk, figyeljünk rá, hogy a brokkoli ropogós maradjon. Ha nagyon száraznak érezzük, egy kis vizet adhatunk hozzá, de nem cél, hogy elázzon a zöldség.

Ha kész a tészta, keverjük össze a szósszal még a forró fazékban, majd keverjük össze a brokkolival is. A friss petrezselymet tálalás előtt közvtlenül szórjuk rá. Már fogyaszthatjuk is!