Nagy hiba, ha eddig még nem hallottunk az Alfredo tésztáról. Lényegében egy krémes, sajtos-tejszínes tésztáról van szó – azaz a klasszikus recept nemcsak a tésztából fakadó szénhidrátokban bővelkedik, de laktózban és zsírban is, ami sokak számára erős visszatartó erő. A sajtos, krémes ízt azonban elérhejük egy különleges összetevővel: a nemes élesztőpehellyel. Ne aggódjunk, sem ízében, sem hatásában nincs köze az élesztőhöz, amivel a süteményeket kelesztjük, viszont sokkal egészségesebb a sajtnál, amire egyébként szükségünk lenne a krémes állag eléréséhez. Az élesztőpelyhet bioboltokban szerezhetjük be.
A most bemutatott Alfredo-recept fontos összetevője a brokkoli. Ez az értékes, ropogós zöldség ugyanis nemcsak rostokban, de fehérjében is gazdag, így teljes értékű fogást varázsol az egyébként szénhidrátcentrikus tésztából. Abban is segít, hogy gyorsabban jól lakjunk, tehát tényleg ne spóroljunk a brokkoli mennyiségével, viszont tésztából kevesebbet főzzünk a megszokottnál.
Hozzávalók (4 főre):
- 1 csésze szeletelt mandula
- 1 és negyed csésze húsleves-alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- negyed csésze élesztőpehely
- fél teáskanál só, frissen őrölt fekete bors
- teljes kiőrlésű linguine tészta
- 1 brokkoli apró virágokra vágva, a törzse vékonyra szelve
- 6 gerezd fokhagyma (ettől jó fokhagymás lesz, használhatunk kevesebbet is)
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a szósz hozzávalóit, a mandulát, 4 evőkanál olívaolajat, élesztőpelyhet, citromlevet, a húsleves-alaplevet és a fűszereket. Turmixoljuk addig, amíg sima nem lesz, időnként kevergessük át egy fakanállal, nehogy az edény oldalára ragadva maradjon valami. Egy viszonylag sűrű pürét kell kapnunk, így a húslevest óvatosan adagoljuk, nehogy túl híg legyen.
Tegyük fel a tésztát főzni sós vízben. Ha elég vizet használunk, nem kell extra olaj bele, nem fog összeragadni nélküle sem.
A brokkolit egy evőkanál olajon kezdjük el pirítani egy nagy csipet sóval. Körülbelül 5 perc pirítás után rázzuk a brokkolikat a serpenyő egyik oldalára, a másikra pedig dobjuk rá a vékonyra szelt fokhagymákat, majd rögtön a maradék kanál olajat is. Hagyjuk, hogy a hagyma megillatosítsa az olajat, majd pirítsuk tovább a brokkolival összekeverve. Erre is nyugodtan őrölhetünk egy kevés borsot. Csak pár percig pirítsuk, figyeljünk rá, hogy a brokkoli ropogós maradjon. Ha nagyon száraznak érezzük, egy kis vizet adhatunk hozzá, de nem cél, hogy elázzon a zöldség.
Ha kész a tészta, keverjük össze a szósszal még a forró fazékban, majd keverjük össze a brokkolival is. A friss petrezselymet tálalás előtt közvtlenül szórjuk rá. Már fogyaszthatjuk is!