Siker

Végre kiderült, mitől leszünk bal- vagy jobbkezesek

És meglepő módon semmi köze az agyunkhoz!

Régóta tartotta magát az elképzelés, hogy a lateralitás oka, azaz hogy melyik agyféltekénk dominál, magában az agyban keresendő. Ugyan nem tudták, hogy hol, de úgy sejtették, az agy „legújabb” struktúráiban, a kéregben kell keresni a jobb- vagy balkezesség okát. Most egy idén február elején publikált német–holland tanulmány rávilágít, hogy közel sem az agy felel ezért, hanem a gerinc! Ráadásul az ezért felelős változások már nagyon korán, a magzati élet eleje fele kialakulnak.

Fotó: Unsplash/ Alice Achterhof

Fotó: Unsplash/Alice Achterhof

A Ruhr University Bochum vezette kutatócsoport 8–12 hetes magzatok gerincben található génexpresszióját vizsgálta a kutatásban. Ennek során tapasztalták, hogy már a terhesség e korai szakaszában kialakul a gerincidegekben egyfajta aszimmetria – ezt eddig még soha nem vették észre. Ez az aktivitás még jóval azelőtt lejátszódik, minthogy az agy mozgásos funkciókért felelős része kialakulna. A motoros kéreg a gerincvelőből van „behuzalozva”, ezért a karjaink, lábaink már ezen keresztül kapják az utasításokat elektromos impulzusok formájában.

Mi több, a kutatók azt is megtalálták, mi az oka a kialakuló aszimmetriának, és itt is csavar van a történetben, ugyanis nem a gének és azok mutációja okozza ezt, hanem bizonyos környezeti tényezők – azonban ezek pontos feltárásához további kutatásokra van szükség.

Talán ezek feltárásával megtudjuk majd azt is, mi áll a kezesség furcsa eloszlásának hátterében. Mert bár a logika azt diktálná, hogy a népességnek nagyjából 50%-a legyen balkezes és 50% jobbkezes, ez sosincs így. A jobbkezesek mindig túlsúlyban vannak, és a javukra írt 85% hátterében már jó ideje nem állhat a kényszerátszoktatás, azaz az, hogy az eleinte balkézzel firkálgató kisgyermeket átnevelik jobbkezessé („a szép kezeddel rajzolj!”). A balkezesség továbbra is ritkább, és még mindig léteznek vele kapcsolatban olyan babonák, miszerint ügyetlenebbek, vagy épp ügyesebbek, zsenik vagy gonoszabbak jobbkezes társaiknál.