Egészség

Olasz tengeri sót hívtak vissza

Olaszországból származó, szennyezett tengeri sót hívott vissza az előállító – figyelmeztet a NÉBIH.

A RASFF rendszeren keresztül érkezett információ szerint az olasz Parco della Salina di Cervia srl előállító tengeri sót hívott vissza, mert a forgalomba hozott termék nagy valószínűséggel gabonamagvakkal szennyezett. A kifogásolt tételből 2016 decemberében 12 kg érkezett 1 kg-os kiszerelésben Magyarországra egy vendéglátó egységbe, ahol a vendégek megvásárolhatták azt.

A bejelentés kapcsán a NÉBIH arra kéri a fogyasztókat, hogy ellenőrizzék a fenti gyártótól származó – akár vendéglátóhelyen, üzletben vagy esetleg webáruházban – megvásárolt tengeri só termékek azonosítóit, mert a kifogásolt só fogyasztása a benne lévő gabonamagvak allergén (glutén-)tartalma miatt az arra allergiás fogyasztóknál már kis mennyiségben is túlérzékenységi reakciót okozhat.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Az olasz gyártó által visszahívott termék adatai:

Termék neve: SALE DI CERVIA márkajelzésű tengeri só SALE MARINO INTEGRALE GROSSO

Tételazonosító: 281116

Származási hely: Olaszország

A termékvisszahívás kizárólag a 281116 azonosítóval ellátott terméktételt érinti, más SALE DI CERVIA márkajelzésű tételre nem vonatkozik!

A természetes tengeri só nagyon egészséges és számos gyógyító tulajdonsággal bír. A több mint 80 elemből álló összetétele miatt (mint például a kálium, a magnézium és a mangán) csodás hatással van az egészségre, bőrre, hajra. Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin szintjét, szinten tartja a vérnyomást és normalizálja a szabálytalan szívverést.