Egészség

A legkárosabb diéták, amikkel csak rosszul járhatunk

A női ideál állandóan változik. Egyetlen dolog stabil már évek óta, mégpedig az, hogy gyorsan szeretnénk sokat fogyni. Az internet tele van csodadiétákkal, de egyre többről derül ki, hogy hasztalanok.

„Egyél, amit szeretnél, és figyeld, ahogy leolvadnak a kilók – hallottuk milliószor, és talán már bele is fáradtunk ezekbe a csodásan hangzó, minimális erőfeszítéssel kilókat elégető diétaötletekbe. Száz és száz „gyors eredményt ígérő” fogyókúra létezik a grapefruit-diétától kezdve a detox diétán át az „ősember”-diétáig. Valószínűleg már többet ki is próbáltunk, de a szakértők szerint néhánynak jobb gyorsan búcsút inteni.

Fotó: iStock.com/CharlieAJA

Fotó: iStock.com/CharlieAJA

A legtöbb esetben nem születik hosszú távú eredmény

Számtalan orvosi szaklap részletezte már a turbódiéták hátrányait, de úgy tűnik, sokan mégsem hallgatnak a szakértőkre. „A hóbort-diéták nemcsak meggátolják a hosszú távú súlyvesztést, de súlygyarapodáshoz és elbátortalanodáshoz is vezethetnek – ismerteti dr. Michelle May, az Am I Hungry? What to Do When Diets Don’t Work szerzője. – Más szavakkal, az eredmény rosszabb lesz, mint az étrend kezdete előtt.”
A WebMD szakértői összeszedték azt az öt diétát, amelyekre abszolút igaz dr. May állítása.

Diéták, melyek adott ételcsoportra fókuszálnak

Óvakodjunk minden fogyókúratípustól, amely kizár egy teljes ételcsoportot az étrendünkből. Az embereknek szükségük van arra, hogy változatosan, minden ételcsoportból étkezzenek, hogy a szervezetükbe juttassanak minden szükséges tápanyagot. Dr. David Katz, a Yale Egyetem professzora szerint miközben a korlátozó diéták alapvetően működnek, hosszú távon nem hatásosak. Lehetséges súlyt veszíteni, ha csak egyféle ételre koncentrálunk (például káposztaleves), de mennyi káposztát képes megenni egy ember? Hosszú távon belefáradunk abba, hogy ugyanazt esszük mindennap, és a kedvenc ételeink iránti sóvárgás visszavezet a kezdeti étkezési szokásainkhoz. Tartsuk észben, hogy mindenféle étel belefér az egészséges életmódba, kellő mértékletesség mellett még a bacon, a jégkrém és a csipsz is. Ha a diéta megtiltja az alapvető élelmiszereinket, fogyókúra közben felidézzük kedvenceinket, így ezek a diéták általában sikertelenek.

A detox diéta

Ezek extrém étrendek a tisztítás jegyében, melyek olyan eljárásokat igényelnek, mint például máj- és testtisztítás, beöntés, hormoninjekciók és hasonló nagyon gyanús dolgok. „Az összes ilyen tisztító eljárás képtelenség, fölösleges, és semmilyen tudományos alapja nincs – mondja dr. Pamela Peeke, a Discovery Health vezető egészségügyi munkatársa. – A testünk tökéletesen fel van szerelve szervekkel, mint például a máj, vese és az immunrendszer, hogy megszabaduljunk a méreganyagoktól mindenféle külső behatás nélkül is.”

Fotó: iStock.com/stevanovicigor

Fotó: iStock.com/stevanovicigor

A „csodatevő” összetevőkön alapuló diéták

A diétázók mindig keresnek valamilyen csodaszert, amely segít nekik a fogyásban, de sajnos ilyen összetevő nem létezik. „Semmilyen étel vagy ételek kombinációja nincs hatással a fogyásra” – jegyezi meg dr. May. Legyünk szkeptikusak minden olyan diétával kapcsolatban, amely sok kiegészítőt, enzimet vagy szert ajánl, különösen, ha azt szintén a forrás szerzője vagy kiadója forgalmazza. Ha napi egy multivitamint vagy táplálékkiegészítőt szedünk, az rendben van, de jobb, ha a tápanyagokat inkább különböző ételekből vesszük magunkhoz.

Bármilyen böjt vagy alacsony kalóriatartalmú diéta

A böjtölés kulturális és vallási tradíció, és napjainkban is teljesen elfogadott tevékenység, viszont fogyókúrás szempontból hasztalan. Ha túl kevés kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ő azt éhezésnek veszi, és ehhez igazítja az anyagcserét. Viszont ha utána visszatérünk a hagyományos étrendünkhöz, hamar visszakúsznak a kilók – ez a jojóeffektus. Ami még rosszabb, hogy böjt során leggyakrabban izmot, folyadékot és zsírt veszítünk, vissza viszont zsírt veszünk. Ha a fogyókúrás könyvünk 2-5-10 kilogramm súlyvesztést ígér nagyon rövid idő alatt, az irreális. Attól függően, hogy mennyit kellene leadnunk, némi kezdeti vízveszteséget tapasztalhatunk. Idővel a súlyvesztés hetente nagyjából fél kilogrammra áll be.

A diéta, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

Nagyon hihetetlennek hangzanak, és valószínűleg azok is. Azok a diéták amelyek tudják a „titkot”, gyakran hangzatos és drámai kijelentéseket tesznek az egészségügyi hatóságok ellen, vagy olyan ajánlatokat tesznek, melyek ellentmondanak a tudományos szervezeteknek. Nem létezik olyan, ami mindenkinek működik, meg kell találnunk azt, amely beleillik az életvitelünkbe. A legjobb az a diéta, amelyet egyszerűen, biztonsággal és reális keretek között hosszú távon tartani tudunk.

Ha úgy döntünk, hogy ideje életmódot váltani, akkor mindenképpen keressünk fel egy dietetikust, aki segíthet megtervezni az étrendünket, és valószínűleg semmilyen tápanyagot sem irt majd ki a mindennapokból.