Otthon

Szobrot kapott a Főkukac Budapesten

Igen, valóban: A nagy ho-ho-ho-horgászból ismert Főkukac szobrot kapott a Duna-parton!

Nagyon vicces felfedezést tehet az, aki a budai rakpartnál, egész pontosan a Bem rakpart és a Halász utca találkozásánál ül (áll? fekszik?) és a Parlament felé néz: a körülbelül 15 centiméteres kis szobor, tekintve egy kukac valódi méretét, igazán nagynak számít.

Budapest, 2017. február 3. A nagy ho-ho-ho horgász című rajzfilmsorozatból ismert Főkukac szobra a Bem rakparton Budapesten 2017. február 3-án. A miniszobrot Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája alapján Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész készítette. MTI Fotó: Mohai Balázs

Sajdik Ferenc rajzfilmfigurájának volt már egy szobra Ungváron is, ez is, azt is Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész készítette, ott azért állították fel, hogy szerencsét hozzon a horgászoknak, akik megdörgölik az orrát. Ez talán itt a Dunánál is működik – ki kell próbálni!

A nagy ho-ho-ho-horgász az egyik legnépszerűbb hazai rajzfilm, bár csupán két évadból, évadonként 13 részből áll. Az elsőt 1982-ben adták ki, a másodikat 1988-ban. A mesét Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa rendezte, a forgatókönyvet Csukás István és Sajdik Ferenc írta. A zenéjét Pethő Zsolt és a 100 Folk Celsius szerezte. A sorozat két főszereplője maga a Hohohohorgász és a Főkukac, előbbi hangját Balázs Péter, utóbbiét Mikó István kölcsönözte. A rajzfilm olyan népszerű lett, hogy azóta számtalan képeskönyv, meseregény, fejtörő és gyermekvers született belőle, a legutóbbi csupán három éve, 2014-ben jelent meg.

Ha már szóba került, hallgassuk meg a híres főcímdalt is!