Csillagok

Húsz éve hunyt el: szobrot állíttat Dianának Vilmos és Harry herceg

Szobrot állíttat két évtizede elhunyt néhai édesanyjának, Diana hercegnőnek két fia, Vilmos és Harry herceg.

A Kensington-palota – Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája és hivatala – szombat este bejelentette, hogy a hercegnő halálának idei huszadik évfordulója alkalmából készülő szobor a palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd. A szobrászt egy hattagú bizottság jelöli ki, amelynek tagja lesz Diana nővére, Lady Sarah McCorquodale, valamint Jamie Lowther-Pinkerton, Vilmos és Harry volt személyi titkára is – adta hírül az MTI.

1997. július 22-én, Gianni Versace olasz divattervező temetésén Milánóban készített felvétel Diana walesi hercegnőről, aki súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban egy alagútban, a Szajna folyó mentén, a Place de l’Alma híd közelében augusztus 31-én. A szerencsétlenség következtében Diana közeli barátja, az autóban a hercegnő mellett ülő Dodi al-Fajed, a londoni Harrods áruház örököse életét vesztette, a sofőr és Diana testőre megsebesült. A baleset előtt Diana a Ritz szállóban vacsorázott, és onnan távozóban autóját motoros fotóriporterek vették üldözőbe. A Buckingham-palotából származó első reagálások rosszalásuknak adnak hangot a királyi családot mindenhova követő újságírók tevékenysége miatt. – Fotó: MTI FOTO/EPA/Gerard Julien

Diana – Károly trónörökös első felesége – 1997. augusztus 31-én vesztette életét egy párizsi autószerencsétlenségben. Vilmos és Harry közös nyilatkozata szerint édesanyjuk halálának huszadik évfordulója megfelelő alkalmat nyújt arra, hogy szobor állításával emlékezzenek meg arról a pozitív hatásról, amelyet a néhai hercegnő élete és tevékenysége gyakorolt Nagy-Britanniára és az egész világra. II. Erzsébet királynő – Vilmos és Harry nagymamája – a Kensington-palota közleménye szerint támogatja két unokája elhatározását.

Diana emlékére eddig egy nagyobb emlékmű készült, egy rendhagyó kivitelezésű szökőkút, amelyet a londoni Hyde Parkban építettek, és a királynő avatta fel 2004 nyarán. Ez az alkotás azonban nem nyerte el a brit sajtó és a közönség tetszését, ráadásul tervezési problémák miatt többször is át kellett alakítani.

1997. június 17-én, Washingtonban készített felvétel Diana walesi hercegnőről, aki 1997. augusztus 31-én súlyos autóbalesetet szenvedett egy alagútban, a Place de l’Alma híd közelében a Szajna folyó mentén, Párizsban. A szerencsétlenség következtében Diana közeli barátja, az autóban a hercegnő mellett ülő egyiptomi Dodi al-Fajed, a londoni Harrods áruház örököse életét vesztette. A sofőr és Diana testőre megsebesült. – Fotó: MTI/EPA/JAMAL A. WILSON

Diana halálának idei huszadik évfordulójáról a hercegnő öccse, Lord Charles Spencer is megemlékezik, mégpedig emlékkiállítások sorával, amelyet a család ősi angliai birtokán, Althorpban rendeznek. Dianát a birtok tavának kis szigetén helyezték örök nyugalomra, sírját csak a legközelebbi hozzátartozók látogathatják.