Siker

Fa Nándor a 8. helyen hazafelé tart a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen

Hazafelé tart, saját útvonalát már keresztezte, és már csak körülbelül 3500 mérföldre van a céltól a magyar versenyző.

Fa Nándor 1953-ban született, 1970 óta vitorlázik versenyszerűen. Először 1986-87-ben kerülte meg a földet barátjával, Gál Józseffel St. Jupát nevű, 31 lábas (kb. 10 méteres) saját építésű hajójukon. Első óceáni versenyvitorlását is ő maga tervezte és építette, Alba Regia néven, ezen teljesítette 1990-91-ben a BOC Challenge nevű négyszakaszos egyszemélyes földkerülő versenyt.

A Vendée Globe az egyik legkeményebb földkerülő vitorlásverseny: a vitorlázó egyedül van hajóján, megállás nélkül kell körbevitorlázni a bolygót, ráadásul mindezt délen, az Antarktisz mentén kell teljesítenie. A francia verseny rajt- és célkikötője Les Sables d’Olonne.

Fa Nándor első Vendée Globe-ját 1992-93-ban tette meg, 128 nap alatt, 5. helyezettként és 1. nem franciaként célba érve. 1993 nyarán Székesfehérvár díszpolgárává avatták, és a köztársasági elnök, Göncz Árpád a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta neki. 1997-ben a 4. helyet szerezte meg a Jacques Vabre Atlanti-óceánt átszelő páros versenyen a spanyol Albert Bargués oldalán. Életre hívta a szóló Balaton-kerülő vitorlásversenyt, amelyet egy alkalommal, 2010-ben meg is nyert.

2014-ben a Barcelona World Race-en indult Spirit of Hungary nevű saját készítésű hajójával, társa az új-zélandi Conrad Colman volt. 2016-ban Fa Nándor ismét egyedül indult a Vendée Globe-on, és jelenleg is vízen van a 8. helyen, és már visszafelé tart, várhatóan február 3. és 5. között ér célba az MTI közleménye szerint. A mezőny eredetileg 29 hajóból állt, ám ebből már csak 18 van versenyben. A verseny első helyezettjei már célba értek, a győztes Armel Le Cléac’h 74 nap 3 órás idejével négy nappal megdöntötte az eddigi rekordot.