Te + Én

Traumafeldolgozás: idő és segítség szükséges hozzá

Polus Enikő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában arról beszélt: a veronai buszbalesetben érintetteknek hónapokra, akár évekre, de a többieknek is hetekre lehet szükségük ehhez a munkához.

Hangsúlyozta: szakanyagokat készítettek az iskolák számára, hogy a tanárok segítségével a diákok kibeszélhessék a történteket, azzal kapcsolatos érzéseiket, ne lépjenek túl azon mint kellemetlen témán. A mai nap az érzelmi részről kellene hogy szóljon, a megemlékezésről – tette hozzá. Révész Renáta Liliána pszichológus, gyásztanácsadó egy másik interjúban azt hangsúlyozta: ilyen esetekben a beszélgetés adhat egyfajta megnyugvást, ha hárítani próbáljuk a témát, az csak növeli a bennünk lévő feszültséget.

Budapest, 2017. január 23. Egy résztvevő mécsest gyújt a veronai buszbaleset áldozatairól tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon a fővárosi Flórián téren található közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Révész Renáta Liliána és Kiss Kinga gyermekszakpszichológus összeállítottak egy interneten elérhető segítséget is az osztályfőnököknek ahhoz, hogyan építsenek fel egy tanórai beszélgetést, ami segít a gyermekeknek feldolgozni a traumát. Ebben hangsúlyozzák, hogy fontos megbeszélni a történteket, kikérdezni róla a gyermekek véleményét, azt, hogy milyen érzések keringtek bennük, amikor meghallották a hírt. Emellett beszélhetünk a hősiességről is, egymás támogatásáról a bajban, ahogy a veronai buszbaleset kapcsán is kiderült, hogy segítették, mentették egymást a diákok és felnőttek.

Emellett fontos a gyász szakaszairól, feldolgozásának folyamatáról is beszélni. Tudni kell, hogy ez egy hosszú folyamat, és bár elsőre úgy tűnik, hogy beszélni róla, kifejezni érzéseinket fájdalmas, mégis ennek segítségével tudjuk idővel feldolgozni a történteket. Különösen megrendítő a helyzet, ha a veszteség váratlanul történik. Még ha közvetlenül nem is vagyunk érintettek a jelenlegi traumában, az eset felidézheti bennünk korábbi veszteségeink fájdalmát, illetve a félelmet egy esetleges balesettől – érdemes ezekkel is foglalkozni, akár külső segítséggel. A közösség, a család, barátok megtartó szerepe különösen fontossá válik ezekben a nehéz időkben.