Stílus

„Ennyiért nem hagyhatom itt!” – indokok, amik miatt inkább ne vásároljunk

A vásárlásfüggőség létező jelenség. Amikor már kényszeresen vásárolunk, amikor nem tudjuk megállni, hogy ne költsük állandóan a pénzünket, és rosszul érezzük magunkat egy shopping nélkül eltöltött nap után, könnyen lehet, hogy ebben szenvedünk.

Valószínűleg azért nem ennyire vészes a helyzet, szeretünk vásárolni, de nem függünk tőle. De még ilyenkor is állhatnak téves motivációink a vásárlás mögött, amiktől megszabadulva tudatosabb ruhatárat építhetünk, és sokat spórolhatunk. Következzen pár rossz indok, amire alapozva inkább ne vegyünk semmit, és pár tanács, hogy csökkentsük kiadásainkat.

Fotó: Unsplash/ Josue Bieri

Fotó: Unsplash/ Josue Bieri

Szomorúak vagyunk

Vagy stresszesek, esetleg unatkozunk. Ezek mind nagyon rossz motivációk a vásárlásra, ilyenkor inkább találjunk ki valami értelmesebb programot. Negatív érzelmeinket inkább mozogjuk ki magunkból, vagy beszéljük meg egy barátunkkal, pszichológusunkkal, ha unatkozunk, akkor kerítsünk magunknak egy hobbit, amiben ki tudunk teljesedni, amiben alkothatunk valamit. A vásárlás biztos nem jó megoldás.

Égi jel

Ezt mi, nők mindannyian ismerjük. Nem akartunk mi venni semmit, de egyszerűen ránk kacsintot a kirakatban. Megtetszett a színe, szabása, és teljesen beleszerettünk. Ez az utolsó darab – és pont a mi méretünk! Ezt égi jelnek tekintjük, és azonnal lecsapunk rá. Pedig lehet, hogy drága, nem jó az esése, nem is a mi színünk… Ilyenkor inkább tetessük félre magunknak – ha másnap is annyira szükségét érezzük annak a darabnak, menjünk vissza, és próbáljuk fel még egyszer. Ha nem, hagyjuk ott.

Leárazás van!

Még ha nincs is rá szükségünk, ennyi pénzért nem lehetett ott hagyni! Bár nem tudjuk mivel felvenni, de olyan olcsó volt! E problémák megoldásában a tudatos gardróbtervezés segíthet. Akár kérjük profi segítségét, de dolgozzuk ki saját stílusunkat. Mik azok a színek, szabások, amik jól állnak, amiben jól érezzük magunkat, és milyen darabok kombinálhatóak jól egymással? Alapszabály: ha ráakadunk egy ruhára, gondoljuk végig, mivel tudjuk viselni már meglévő darabjaink közül. Ha nem tudunk fejben legalább 5 szettet összeállítani, hagyjuk ott!